Vijftien spinnewielen in Eindhoven om te oefenen: 'Kinderen moeten weten waar kleren vandaan komen'

3 augustus 2019 om 20:00
nl
In het preHistorisch Dorp in Eindhoven worden dit weekend heel wat draden gesponnen. In een grote tent staan ongeveer vijftien spinnewielen opgesteld waar bezoekers kennis kunnen maken met het oude ambacht. Vooral kinderen lijken geïnteresseerd in het spinnewiel en dat is goed nieuws voor het behoud ervan.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

"Het is voor mij een hobby, maar ook mijn doel om dit ambacht te behouden voor de volgende generaties", zegt Tineke Uit den Boogaard. De Eindhovense spinner begeleidt de bezoekers die voor het eerst plaats nemen achter het spinnewiel.

Zelf zat ze voor het eerst achter het wiel toen ze achttien was. "Mijn handwerkleerkracht had er eentje staan en ik was nieuwsgierig en heb toen uiteindelijk dat ding overgenomen." Inmiddels spint ze al 41 jaar, heeft ze acht spinnewielen, staat ze zelf voor de klas en laat ze ook haar leerlingen soms spinnen.

Herkomst
Waar het Uit den Boogaard vooral om te doen is, is om kinderen te leren hoe kleding gemaakt werd. Het was namelijk een heel erg arbeidsintensief proces. "Vroeger kostte het honderden uren om een kledingstuk te maken, daarom hadden mensen ook zo weinig. Nu kan je kleding zo kopen."

Ze maakt de vergelijking met koeien: "Net zo goed als dat een kind moet weten waar melk vandaan moet komen, moeten ze dat ook weten van kleding. Het spinnewiel helpt daarbij." Al is het voor de Eindhovense en haar medespinners ook een manier van ontspannen.

Arbeidsintensief
Dat lag eeuwenlang anders. "Je moest eerst schapen houden, ze scheren, de wol dan wassen en kammen, vervolgens nog kleuren en dan kon je eens gaan spinnen", vertelt Reem Wittenbols van Museum Eindhoven waar het preHistorisch Dorp onder valt.

"Met die garen kon je dan weven en door te weven kon je kleding maken, een gigantisch werk en dat proberen we ook te laten zien tijdens dit spinnersweekend." De medewerkers van het preHistorisch Dorp doen dat allemaal op vrijwillige basis, maar het is flink doorwerken voor ze.

Behoud
Het zijn vooral de kinderen die zaterdag achter het spinnewiel kruipen en plukjes wol omvormen tot draden die gebruikt kunnen worden voor het weefgetouw dat uit de veertiende eeuw stamt. Waar sommigen wat moeite hebben, lijkt de 15-jarige Annelin uit Eindhoven de nodige aanleg te hebben.

"Het is wel moeilijk hoor, je moet goed opletten, want het gaat zo mis met het spinnen." Ze is speciaal naar de spinnersdag gekomen om het oude ambacht te leren. "Ik vind het gewoon mooi, maar ook wel bijzonder dat ze vroeger zoveel tijd kwijt waren om kleding te maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.