De weg naar de bevrijding in 1944: wat gebeurt er komende week?

1 september 2019 om 11:00
nl
Precies 75 jaar geleden kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Nederland en Brabant waren bevrijd! Om dat te herdenken en te vieren volgt Omroep Brabant de weg naar de bevrijding van Brabant. De geallieerden stomen op richting Nederland. Maar wat staat de militairen de komende week nog te wachten?
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Behalve de dagelijkse gang van zaken en de ontwikkelingen aan het front, blikken we alvast vooruit. Dit keer geven we een sneak preview naar de week van 2 tot en met 9 september 1944.

De komende week krijgt Brabant te maken met verschillende bombardementen. Op 2 september nemen de geallieerden vliegbasis Gilze-Rijen onder vuur. Drie dagen later, ook wel de Dolle Dinsdag genoemd, drukken de Duitsers de vreugde over een ophanden zijnde bevrijding resoluut de kop in. De bezetters houden huis op vliegbasis Woensdrecht. Verder blazen ze de munitiedepots in de Loonse en Drunense Duinen op. De Duitsers reageren hiermee op het gerucht dat onder meer Breda al bevrijd zou zijn.

Krijgsgevangenen in de Zoo
De geallieerden rukken vanuit België steeds verder richting het noorden op. Antwerpen wordt bevrijd, zo'n drieduizend krijgsgevangenen worden opgesloten in de Zoo. Ook de belangrijke zeehaven komt in handen van de geallieerden.

De week kent ook een zwarte dag. In Vught wordt het concentratiekamp ontruimd. De gevangenen mannen en vrouwen worden gedeporteerd. Meer dan honderd achtergebleven gevangenen doodgeschoten.

Een herdenking, tentoonstelling of een evenement rondom de bevrijding bezoeken? Dit zijn onze tips:

Wandelen langs een explosief verleden bij Kaatsheuvel. Een wandelroute van Natuurmonumenten langs de voormalige munitieopslagplaatsen in de Loonse en Drunense Duinen die door de Duitsers werden opgeblazen.

Tentoonstelling 'Een muur van vrijheid' in Oorlogsmuseum Overloon. Wat betekent vrijheid voor jou? Verschillende antwoorden op die vraag kwamen op een schilderijtje te staan. Alle schilderijtjes samen vormen de muur van vrijheid.

Het Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom. Deze interactieve kunstinstallatie stelt je voor ingrijpende keuzes in conflictsituaties uit het verleden en het heden. Op die manier wordt de impact van de Tweede Wereldoorlog invoelbaar gemaakt en overgedragen aan jongere generaties.

Buiten Brabant:

Vergeten films in Museum Rotterdam (locatie Timmerhuis). Unieke beelden over het dagelijks leven tijdens de oorlog. Van kerstdiner tot en met het vluchten na een luchtalarm.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.