Alles over de bevrijding van Brabant en 75 jaar vrijheid volg je bij Omroep Brabant. Bekijk hier het hele overzicht.

Artikelen over Brabant Bevrijd

Guus Meeuwis op zoek naar het oorlogsverhaal van opa Cees in documentaire 'Liever krijgsgevangen'

De oorlogsjaren van Cees Meeuwis, de opa van zanger Guus, waren heftig. Niet alleen voor Cees zelf, maar zeker ook voor het thuisfront. 75 jaar later treden zijn kleinzonen Guus en Marc Meeuwis letterlijk in zijn voetsporen. Samen met vader Ger en oom René, maken ze dezelfde reis die Cees tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte. Ze doen dat aan de hand van het dagboek wat Cees bijhield tijdens zijn krijgsgevangenschap en de jaren die hij achter prikkeldraad doorbracht.

De familie Meeuwis op zoek naar de oorlogsjaren van vader en opa Cees (Foto: NIMH).

Antonie Kiewnarski ontsnapte met 75 anderen door een tunnel uit een krijgsgevangenkamp

De Duitsers schieten in de nacht van 28 augustus 1942 bij Eindhoven een bommenwerper neer. Twee bemanningsleden weten te ontsnappen uit het brandende vliegtuig. Een van hen is de Pool Antonie Kiewnarski. Na de landing bij Nuenen komt hij terecht in een berucht krijgsgevangenkamp bij het Poolse Sagan. Hij neemt in 1944 deel aan de 'Great Escape' uit het kamp. Adolf Hitler is des duivels en neemt stevige maatregelen.

Antonie Kiewnarski was betrokken bij de 'Great Escape'

Een explosief vertrek: 75 jaar geleden pakten de Duitsers in Brabant hun koffers

20 april 1945. In zijn Berlijnse bunker viert Adolf Hitler zijn 56e verjaardag. Het zou zijn laatste zijn. De Russische en andere geallieerde troepen naderen het hart van het Derde Rijk: Berlijn. Over een lang gerekt front vechten miljoenen soldaten met elkaar. Dat front loopt ook nog door een deel van Brabant. Het Land van Heusden en Altena is nog bezet, net als West-Nederland. Maar niet lang meer: het zijn de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Spotprent in De Vrije Stem | foto: Jan de Wit

Antoon Coolen en Hub van Doorne stonden op goede voet met elkaar, totdat de oorlog uitbrak

Voordat de oorlog uitbreekt zijn fabrikant Hub van Doorne en schrijver Antoon Coolen, beiden uit Deurne, nog bevriend met elkaar. Tijdens de oorlog kiest ieder zijn eigen weg. Coolen raakt berooid tijdens de oorlog. De schrijver verwijt Van Doorne vervolgens dat hij zich tijdens de oorlog beweegt in een grijs gebied: hij kan goed overweg met de Duitsers én met het verzet. Dat leidt dat tot een fikse dorpsrel in Deurne.

Hub van Doorne en Antoon Coolen raakten met elkaar in conflict (foto: Erfgoed Waalre).