Unieke herdenking met Canadese jongeren: 'Mooi dat ook de jeugd dit doet'
De Canadese organisatie werkte vijf jaar aan de voorbereiding van de reis. Voor het bijbehorende lesprogramma heeft iedere student zich verdiept in het levensverhaal van één militair op de begraafplaats. Tijdens de ceremonie leggen de jongeren een tulp bij de laatste rustplaats van hun ‘eigen’ soldaat.
"Ik vind het mooi dat niet alleen ouderen maar ook jonge mensen dit oppikken.”
“De leerlingen zijn zelf niet veel jonger of zelfs van dezelfde leeftijd als de militairen die hier liggen, dat maakt indruk”, zegt Margo Mulder. “Ik vind het mooi dat niet alleen ouderen maar ook jonge mensen dit oppikken”, valt de 12-jarige Maud Soffers de burgemeester bij.
Zij draagt tijdens de plechtigheid een gedicht voor dat is geschreven door haar vader. “Ik vind het een beetje spannend maar vooral heel eervol en leuk om te doen. Ik moet de uitspraak van sommige moeilijke Engelse woorden nog even oefenen, maar dat komt goed.”
Na de herdenking op het oorlogskerkhof gaan de Canadese jongeren in een stille tocht naar de Grote Markt in Bergen op Zoom. Ze dragen dan om de beurt de herdenkingsfakkel van de Commissie van het Gemenebest van Oorlogsgraven. Elke leerling loopt tachtig stappen met de fakkel, als symbool voor tachtig jaar bevrijding van Nederland.
“Dit benadrukt de speciale band die we in deze regio met Canada hebben."
Margo Mulder: “Dit benadrukt de speciale band die we in deze regio met Canada hebben. Bergen op Zoom was de eerste stad in Nederland die door de Canadezen werd bevrijd. Dat gevoel zit nog steeds diep. Overal waar je kijkt, hangen inwoners de Canadese vlag uit. De komst van jongeren is belangrijk om het verhaal te blijven vertellen.”
Bekijk de herdenking live bij Omroep Brabant
De herdenkingsceremonie vanaf de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom is zondag 4 mei vanaf 14.00 uur rechtstreeks te volgen via de website van Omroep Brabant.