Wat een hondenweer! Maar in Best vieren ze ondanks de hoosbuien volop feest [FOTO'S]

18 augustus 2019 om 02:57
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Kleurrijke poncho-bende
Omroep Brabant
Alaparada is voor alle leeftijden.
Omroep Brabant
Splendid speelt in de stromende regen.
Omroep Brabant
Jassen drogen.
Omroep Brabant
Schuilen onder de bomen.
Omroep Brabant
Met z'n allen onder een poncho.
Omroep Brabant
Het past net (niet).
Omroep Brabant
Poncho's
Omroep Brabant
Circusartiesten in het centrum van Best.
Omroep Brabant
Lachen bij 'Jeroens Clan'.
Omroep Brabant
Applaus!
Omroep Brabant
Diggy Dex
Omroep Brabant
Veel publiek bij Diggy Dex.
Omroep Brabant
Diggy Dex vanuit het publiek.
Omroep Brabant
Op vrijdag wordt er in het centrum een kunstwerk gemaakt door kinderen (foto: Ria Donatz).
Omroep Brabant
Richard geniet in zijn voortuin van Alaparada!
1/17
Weer of geen weer, in Best vieren ze dit weekend het tweehonderdjarig bestaan van de gemeente met het festival Alaparada. De regen komt met bakken uit de hemel en zomerse temperaturen zijn ver te zoeken. Maar hé, de inwoners van Best zijn niet van suiker. Gewapend met poncho's en paraplu's vieren ze een alleraardigst feest.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door
Lobke Kapteijns

Het centrum van Best telt vrijdag, zaterdag en zondag een heleboel straatartiesten. Er zijn verschillende podia waarop bands en cabaretiers optreden, waaronder ook lokale talenten 'Jeroens Clan'. In het verderop gelegen Wilhelminapark is een heus festivalterrein ontstaan. Midden in het dorp, tussen de woningen.

Onze fotograaf heeft zaterdag foto's gemaakt. Je kunt ze bekijken in de onderstaande slideshow. Daarna kan je verder lezen.

Wachten op privacy instellingen...

Feest vergeten
Tweehonderd jaar is een groot jubileum voor de gemeente, dat moest natuurlijk gevierd worden. De gemeente vroeg inwoners om initiatieven, een aantal van deze plannen vindt deze zomer en in het najaar plaats. Maar een groot feest, dat stond niet op het programma.

Een gemiste kans vond onder andere ondernemer Jos van Alphen. "Een feest hoort er echt bij. We hebben met een aantal mensen het initiatief opgepakt om dit festival te organiseren, daarvoor kregen we budget vanuit de gemeente. Het is ontzettend veel werk geweest, het moest in acht maanden gebeuren. Maar het heeft goed uitgepakt."

De gemeente is wel een ontbrekende factor in het geheel, want Alaparada is vooral een festival en heeft verder geen historisch tintje.

Complimenten
Het bleek niet zo gemakkelijk om binnen zo'n korte tijd een festival uit de grond te stampen. Alle 30.000 inwoners van Best werden uitgenodigd, zij konden online een gratis entreeticket downloaden. "Dat hebben we onderschat, want als je zoveel mensen aanschrijft, krijg je automatisch een heleboel vragen. Ook vanuit de buurt, want het is de eerste keer dat er in dit park zo'n groot festival plaatsvindt."

 

'Complimenten voor de organisatie'
In de buurt, recht tegenover het festivalterrein, zit Richard van Bijsterveld te genieten van het festival. In z'n voortuintje, met een pilsje in de hand en sfeerverlichting aan de omheining vertelt hij over de zorgen die hij in eerste instantie had. "Ik was er wel een beetje huiverig voor ja, dat hier voor de deur zo'n groots festival georganiseerd zou worden. Zou dat wel goed gaan? Maar dit mogen ze van mij best vaker doen. Het is prima georganiseerd. Complimenten voor de organisatie."

Rond de klok van acht uur loopt het terrein vol en het water komt met bakken uit de hemel. Iedereen zoekt een enigszins droog onderkomen of verstopt zich onder een zeiltje.

 

'Zeker 30 euro verdiend'
De 14-jarige Ties doet op dat moment goede zaken. Hij bracht poncho's mee en verkoopt ze voor 3 euro per stuk ('Koop hier je poncho's, want Di-rect gaat het regenen'). In vijf minuten tijd is hij helemaal uitverkocht. "Ik had maar tien poncho's bij me maar ik heb zeker 30 euro verdiend."

Het lumineuze idee kwam van zijn vader, een grote fan van Di-rect (tevens slotact van Alaparada). Na deze regenbuien wordt al het plastic voor de rest van de avond opgeborgen.

Wachten op privacy instellingen...