Video

'Webcamafperser Aydin C. wil naar Canada en stopt juridische strijd in Nederland'

19 augustus 2019 om 11:45
nl
Webcamafperser Aydin C. uit Tilburg stopt zijn juridische strijd tegen zijn veroordeling in Nederland. Hij trekt de zogeheten cassatieprocedure in. Dit zegt C. in een handgeschreven brief die hij aan de redactie van Hart van Nederland heeft gestuurd. C. hoopt dat hij zo sneller aan Canada kan worden uitgeleverd. Daar wordt hij vervolgd in de zaak rond de Canadese tiener Amanda Todd, die zelfmoord pleegde.
Geschreven door

Dat C. zijn juridische strijd staakt is opmerkelijk. Gedurende zijn rechtszaken heeft hij zich altijd fel verzet tegen uitlevering aan Canada. Hij vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen. Nu kan het hoogste rechtsorgaan van Nederland daar niet meer over oordelen. Daarnaast heeft C. tijdens het hoger beroep aangegeven naar het Europees Hof te willen stappen. Ook dat gaat nu niet meer, daar is een cassatie voor nodig.

Barrière wegnemen
Zijn advocaat, Robert Malewicz zegt al langer op de hoogte te zijn geweest van de wens van Aydin C. om het cassatieverzoek in te trekken. "Er zijn twee redenen te bedenken om uitlevering mijn cliënt aan Canada uit te stellen. Omdat hij hier nog een deel van zijn straf moet uitzitten én dat er door het cassatieverzoek sprake is van een nog lopende strafzaak in Nederland. Met het intrekken van de cassatie nemen we een barrière voor uitlevering weg."

Dat Aydin C. zijn straf nog niet volledig heeft uitgezeten is volgens zijn advocaat geen reden om met de uitlevering te wachten. "Er is een terugkeergarantie. C. zou na de zaak in Nederland gewoon het restant van zijn straf kunnen uitzitten", aldus Malewicz. Aydin C. heeft er inmiddels een groot deel van zijn straf opzitten. Omdat hij zich in de gevangenis goed gedraagt, kan hij over ongeveer anderhalf jaar onder voorwaarden vrijkomen. Dan heeft hij twee-derde van zijn straf uitgezeten.

Hoger beroep
C. werd in december in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en acht maanden voor onder meer het verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs. Een straf die hij eerder ook van de rechtbank kreeg opgelegd.

Hij heeft 34 minderjarige meisjes uit Nederland, Noorwegen, Engeland, Canada en de Verenigde Staten afgeperst. Hij vroeg de meisjes om zich uit te kleden voor de webcam, om ze later met deze beelden af te persen.

Amanda Todd
Een van zijn vermeende slachtoffers is Amanda Todd. De Canadese tiener pleegde in 2012 zelfmoord. Haar hartverscheurende filmpje op YouTube werd wereldwijd gedeeld.

Voor de zaak Amanda Todd werd C. niet vervolgd in Nederland. De Canadese justitie wil C. zelf vervolgen en vroegen al voor de start van de rechtszaak in Nederland om zijn uitlevering. Minister Grapperhaus van Justitie heeft die uitlevering inmiddels goedgekeurd.

Wanneer C. daadwerkelijk aan Canada wordt uitgeleverd is nog onduidelijk. Zodra Aydin C zijn straf in Nederland heeft uitgezeten wordt hij in zogenoemde 'uitleveringsdetentie' geplaatst. Hij blijft dan dus vastzitten tot hij wordt uitgeleverd. C. is er van overtuigd dat hij in Canada kan aantonen dat hij onschuldig is. Als hij daar wèl wordt veroordeeld voor het afpersen van de Canadese tiener, dan mag hij zijn straf in Nederland uitzitten. En dat levert weer een nieuwe juridische strijd op.

Nieuwe juridische strijd
In de ogen van zijn advocaat is de zaak Amanda Todd niet anders dan de ruim 30 zaken waar C. al voor is veroordeeld. Als de Canadese zaak in het proces in Nederland zou zijn behandeld, had dat géén andere straf opgeleverd. C. Heeft immers de maximale straf gekregen, 10 jaar en 8 maanden cel. Het 'optellen' van straffen is dan ook discutabel, zegt Malewicz.

Op de website van Hart voor Nederland staat de brief van C die hij in het Engels schreef.

Dit is de vertaling van de brief:

““Sinds december 2018 probeer ik de Canadese en Nederlandse autoriteiten over te halen om mij onmiddellijk aan Canada uit te leveren. Ik vertrouw erop dat het Canadese rechtssysteem mij een eerlijke zitting geeft, in tegenstelling tot Nederland, dat een bananenrepubliek is (omdat de Nederlandse rechter maar een schoothondje is van het Openbaar Ministerie en politie). In plaats van mij direct uit te leveren, hebben de Canadese en Nederlandse autoriteiten bizarre redenen gebruikt om mijn uitlevering te vertragen. Zoals jullie weten, willen de Canadese autoriteiten geen rechtszaak. Dan zou blijken dat de Canadese politie en ministerie van justitie zeer incompetent zijn en dat dat heeft geleid tot Amanda Todds dood. Ook zouden ze veel mensen moeten aanklagen voor wat ze Amanda Todd hebben aangedaan. En ik zou onschuldig worden verklaard. Nadat ze al hun smoesjes hebben vernietigd, hebben de Canadese en Nederlandse autoriteiten nog maar twee redenen voor het vertragen van mijn uitlevering:

1. Omdat ze ten onrechte claimen dat mijn cassatieprocedure in Nederland – dat juridisch gezien niets te maken heeft met mijn uitlevering – zou botsen met mijn Canadese zaak. Als ze dit argument gebruiken, staak ik per direct mijn cassatieprocedure.

2. Ze claimen dat ik eerst mijn gevangenisstraf in Nederland moet uitzitten, die over anderhalf jaar afloopt. Als ze deze onconventionele manier van denken gebruiken – terwijl ze daar niet toe worden verplicht – zou dat bewijzen dat de Canadese en Nederlandse autoriteiten geen ruggengraat hebben en wanhopig proberen om de uitlevering te vertragen, terwijl ze de gevoelens van Amanda Todds familie negeren en de verwachtingen van Canadezen in het geheel.

Iedereen wil dat de rechtszaak per direct begint, op de Nederlandse en Canadese autoriteiten na. Als deze lafaards echt geven om Amanda Todd en haar familie en om ‘het zegevieren van het recht’, zouden ze mijn uitlevering meteen uitvoeren, in plaats van het jarenlang te vertragen.

Ik zal deze zielige klootzakken blijven pushen voor een snelle uitlevering, ik hou jullie op de hoogte van veranderingen.

Gegroet,

Aydin C. “

Impact
Eerder vertelde verslaggever Tessel Linders over de slachtoffers van C. en over de enorme impact die hij met zijn daden op het leven van die meisjes had.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.