Megan (15) overleden bij steekpartij: 'Meisje in de bloei van haar leven weggerukt'

19 augustus 2019 om 20:44
nl
"Dit is heel heftig, dit is echt het laatste wat je als school wil meemaken." Gijs van Wijlen, rector op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda, reageert met deze woorden op het overlijden van de 15-jarige Megan. De leerlinge van zijn school werd maandagmiddag om het leven gebracht. "Dit is niet zoals het hoort te gaan."
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

"Megan was een rustige, creatieve leerling", omschrijft de rector haar. "Ze was wat meer op de achtergrond, maar ze was er altijd voor haar klas."

Het meisje zou dinsdag beginnen aan het vierde jaar van de havo. Haar klasgenoten zijn maandagavond opgevangen op school. "Leerlingen die vorig jaar bij haar in de klas zaten en dit jaar weer bij haar in de klas zouden zitten, zijn vanavond met hun ouders bij elkaar gekomen", vertelt Van Wijlen. Ook leraren waren hierbij aanwezig. "Ze konden met elkaar praten over de gebeurtenis."

Het is belangrijk om er voor elkaar te zijn in deze periode van groot verlies

Wijlen vervolgt: "Vandaag moest iedereen z'n rooster ophalen, maar morgen beginnen de lessen weer. En die lessen laten we gewoon doorgaan. De rector: "Onze ervaring leert dat het goed is om aandacht te besteden aan zoiets verdrietigs, maar dat het voor leerlingen ook fijn is om een ritme te hebben."

Voor Megan wordt dinsdag een gedenkhoekje ingericht. "Hier kunnen leerlingen stilstaan bij haar of iets opschrijven." Dinsdagochtend komen de leraren voor aanvang van de lessen bij elkaar om te kijken wat er verder nog nodig is.

'Bloei van haar leven'
Net als de school is Paul de Beer, loco-burgemeester van de gemeente Breda, geschokt door het overlijden van Megan. "Het is vreselijk dat een meisje in de bloei van haar leven is weggerukt." De Beer schrijft verder: "Ik leef erg mee met de familie, vrienden en klasgenoten van het slachtoffer."

Er zijn allerlei geruchten, maar aan mij is hier niets over bevestigd

De loco-burgemeester staat in zijn reactie ook stil bij de 16-jarige verdachte in deze zaak. "En dat een minderjarige verdachte is opgepakt, is niet te bevatten (...) In het besef van alle verdriet en boosheid die dit oproept bij iedereen die het meisje goed kent, is het belangrijk om er voor elkaar te zijn in deze periode van groot verlies", stelt hij.

'Allerlei geruchten'
De verdachte zou op dezelfde school zitten als het slachtoffer. "Er zijn allerlei geruchten, maar aan mij is hier niets over bevestigd", zegt rector Van Wijlen. "Mocht dat zo zijn, dan is dat een nieuwe situatie waar we als school naar kijken."

Bij het huis van het meisje in de Bilderdijkstraat in Breda brandt een kaarsje. Veel mensen in de buurt kenden haar en zijn dan ook diep geraakt dat ze vandaag om het leven is gebracht.

Wachten op privacy instellingen...

Eerder meldde Omroep Brabant bewust niet de naam van het slachtoffer. Nu de school dit wel doet, zullen wij haar voornaam in onze berichtgeving gebruiken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.