Stinkende mestverwerker Den Ouden weer in overtreding, productie opnieuw stilgelegd

20 augustus 2019 om 18:30
nl
Mestverwerker Den Ouden in Helmond heeft vorige week opnieuw de productie stilgelegd na klachten over stank. Dat meldt de provincie. De omgevingsdienst kwam op 12 augustus na een geurmeting tot de conclusie dat het bedrijf in overtreding was. Bewoners van de Helmondse wijk Brouwhuis klagen al jaren steen en been over de stank van de mestverwerker en het omliggende industrieterrein.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Een paar weken terug legde de mestverwerker de productie ook al stil, omdat de stank in de wijk, volgens de buurtbewoners, niet te harden was. Een oorzaak voor de stank werd toen niet gevonden. Toen het bedrijf weer begon met de productie kwamen er opnieuw tientallen klachten binnen bij de MilieuKlachtenCentrale. Inmiddels staat de teller op ruim negenhonderd klachten dit jaar over het industrieterrein.

Op maandag 12 augustus was het dus opnieuw raak. "De omgevingsdienst heeft aan Den Ouden gevraagd welke maatregelen het bedrijf ging nemen, en wanneer, om deze overschrijding te doen stoppen", staat in een schriftelijke verklaring van de provincie. "Vervolgens heeft Den Ouden besloten om de productie stil te leggen." Het is onduidelijk of Den Ouden momenteel weer in bedrijf is. Het bedrijf, dat nu maandelijks wordt gecontroleerd, moet wegens de overtreding 25 duizend euro aan de provincie betalen.

Zakdoek voor de mond
Buurtbewoner Martijn van Dijck wordt elke dag geconfronteerd met de stank die hangt op het industrieterrein BZOB in Helmond. Ook de afgelopen week weer. "In de wijk viel het wel mee deze keer, maar ik werk bij het industrieterrein en zag weer een heleboel mensen fietsen met een zakdoek voor de mond."

Met name afgelopen dinsdag stonk het opnieuw flink bij het industrieterrein, volgens Van Dijck. "Laten we zeggen dat ik blij ben dat mijn kantoor een filter heeft." Van Dijck hoort niet vaak dat het mestbedrijf de productie twee keer achter elkaar stil moet leggen. "Dit is echt uniek. Wellicht is de provincie het nu serieuzer aan het nemen en strenger gaan handhaven. Daar hebben wij al jaren voor gepleit."

Vervuiling rivier
Het bedrijf is eerder op de vingers getikt na een vervuiling van het riviertje de Aa. De rioolwaterzuivering moest toen worden stilgelegd. Den Ouden was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf heeft tot nu toe niet willen reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.