Miljoenenschade na instorten gloednieuwe silo bij Bruil in Geertruidenberg

21 augustus 2019 om 11:02
De schade is enorm (Foto: Marcel van Dorst, MaRicMedia).
De schade is enorm (Foto: Marcel van Dorst, MaRicMedia).
Het instorten van een gloednieuwe silo zorgt voor een miljoenenschade bij betonbedrijf Bruil in Geertruidenberg. Dat zegt directeur Oscar Dekkers. Hoe het kwam dat de silo instortte, is volgens hem nog niet bekend.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door

Het is halfnegen als de telefoon gaat van Bruil-directeur Oscar Dekkers. Het is Remco, de leidinggevende van zijn vestiging in Geertruidenberg. En Remco, zo weet Dekkers, belt normaal gesproken niet om te vertellen dat de koffie op is. Hij laat zijn baas weten dat een van de gloednieuwe torens van het betonbedrijf deels is ingestort, met een miljoenenschade tot gevolg.

Dekkers haastte zich na de melding met een knoop in zijn maag richting Brabant. “Het is een verschrikkelijk beeld als je aankomt. Wij zijn een familiebedrijf en staan dicht op onze mensen. We hebben eerst de koppen geteld en gelukkig is er niemand gewond geraakt. Er zal wel paniek zijn geweest, want er waren een harde klap en een dreun. Die mannen zijn zich een hoedje geschrokken.”

De tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Miljoenenschade
Volgens de directeur van het bedrijf, met vestigingen door heel Nederland, werd de laatste hand gelegd aan de verbouwing van de betonfabriek.

“De torens zijn er nieuw opgezet. Ze zijn pas een paar weken oud. In de torens wordt betonmortel gemaakt voor heipalen en casco’s voor woningen. Ze hebben drie dagen gedraaid en vandaag gebeurt dit”, treurt Dekkers. “Het gaat om een miljoenenschade.”

Volgens Dekkers is de situatie veilig, mits je uit de buurt van de silo blijft. “De mengschroef is losgekomen, waardoor er cementpoeder op de grond stroomt. Dat veroorzaakt ook de stofontwikkeling die je ziet. Het is verder niet schadelijk en er is ook geen brandgevaar.”

Gissen naar de oorzaak
Het is nog gissen naar de oorzaak, zegt Dekkers. “We weten niet wat er precies is misgegaan. De hele verbouwing is uitbesteed en er zijn allerlei bedrijven en mensen bij betrokken. Het is wachten op een expert zodat we kunnen bepalen hoe we de boel gaan ontmantelen. Dat zal een heel proces zijn.”

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...