Het kolkt en bruist in Heeze, de bouwers van de Brabantsedag zijn bijna klaar! [LIVEBLOG]

24 augustus 2019 om 09:51
nl
Na maanden bouwen naderen de zestien wagens van theaterparade de Brabantsedag in Heeze hun voltooiing. Deze zaterdag moeten de bouwers nog flink aan de slag met de laatste boutjes en moertjes. Met pleisters op het voorhoofd en blaren op de vingers.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

17:47 uur:
We laten de wagenbouwers van de Brabantsedag rustig verder bouwen en sluiten dit liveblog. Wil je het resultaat zien? Kom dan zondag vooral naar Heeze of kijk naar onze live-uitzending!

17:00 uur:
De meeste wagens zijn bijna klaar. Werd er eerst nog koortsachtig geboord en gezaagd, nu worden de puntjes op de i gezet of wordt er gerepeteerd, zoals bij Vriendenkring De Rijten.

16:30 uur:
Flagellanten, een term waar je vast nog nooit van gehoord hebt. Maar bouwgroep Lambrekvrienden laat het publiek er zondag kennis mee maken. Zij hebben een ellenlange wagen gebouwd, een boetprocessie om de pest tegen te gaan.

Bekijk de wagen van Lambrekvrienden in onderstaande video:

Wachten op privacy instellingen...

De spelers van Lambrekvrienden lopen door de lange gangen van de wagen en geselen zichzelf. Of laten we hopen dat ze net doen alsof...

"We moeten nog even aan de bak, hoor", zegt Stijn van Meerwijk van Lambrekvrienden. "De vlaggen moeten er nog op en de kralen van de rozenkrans. Maar de pastoor heeft de wagen al gezegend, dus het komt goed."

14:30 uur:
Het kan zijn dat Heeze er deze zomer wat kaler bijstaat. Dat komt niet door de droogte, maar door de tochten van Vriendenkring De Laarstukken. Haar wagen, geinspireerd op een wolvenjacht in Cuijk in de 19e eeuw, bestaat uit veel natuurlijke materialen, zoals grassen, halve bomen en struiken. "We hebben veel mensen om iets uit de tuin gevraagd", zegt Frank Balazs.

Of er nog veel stress is op het laatste moment? "Met een gerust hart kan ik nee zeggen", zegt Frank. "Op een gegeven moment is de wagen gewoon klaar. Dan moet je er gewoon niets meer aan doen. We hebben hier ook altijd iemand die zegt: En nu is het klaar."

13:15 uur:
Achter Laurens Kooij van wagengroep Skon klinkt ineens een harde vloek. "Gaat het?" vraagt hij bezorgd aan zijn medebouwer. "Ik stootte mijn hoofd", mompelt de bouwer verontwaardigd. "Sorry", lacht Laurens. "We zijn allemaal een beetje op."

Wachten op privacy instellingen...

Starry Night van Vincent van Gogh is een heel dynamisch schilderij en dat wil bouwgroep Skon ook graag zijn met haar wagen. "Alles komt in beweging en wordt aangedreven door onder meer autobanden", vertelt Laurens Kooij.

Alle wagens op de Brabantsedag moeten een verhaal vertellen en Skon probeert de levensloop van Vincent van Gogh neer te zetten. "Die man is wel 16 keer verhuisd, heeft van alles willen zijn en is uiteindelijk waanzinnig geworden", zegt Laurens.

12:00 uur:
Electra, electra, electra. Daar draait het om bij de wagen van vriendenkring Snoeyen als het gaat om de laatste loodjes. "Onze wagen zit vol met bloemen die open en dicht gaan", zegt Juultje Lexmond.

Vriendenkring Snoeyen is van plan om de bezoekers van de Brabantsedag mee terug te nemen naar de Midden-Steentijd. "We gaan laten zien hoe de nomaden leefden in Brabant", zegt Juultje.

De wagen van Vriendenkring Snoeyen sterft gedeeltelijk af en bloeit op een ander deel weer op. "De spelers bewegen zich dan van het ene deel van de wagen naar het andere deel", zegt Juultje.

11:00 uur:
De bouwers van Ietskes Schif hadden het even moeilijk bij het ontwerpen van hun wagen. Andere groepen hadden hun idee ook al en de bouwers moesten twee keer een andere wagen verzinnen. "En dan loop je twee maanden vertraging op", zegt Johan van Heeswijck van Ietskes Schif.

Maar de wagen mag er nu zijn. Een beladen thema dat wel. Kamp Vught kwam naar voren tijdens een brainstorm. " We wilden graag iets met de Tweede Wereldoorlog doen en een ontsnapping."

Bekijk in onderstaande video de wagen van Ietskes Schif.

Wachten op privacy instellingen...

Vrijdagavond ging de bouwgroep even rijden met hun wagen en ze zijn er erg trots op. "De mensfiguur op de wagen is helemaal uit schijfjes opgebouwd", zegt Johan. "Om zo dicht mogelijk te komen bij de menselijke anatomie."

09:45 uur:
Wagenbouwster Gertie Brekelmans van bouwgroep Bloed, Zweet en Tranen heeft het bloeden iets te letterlijk genomen. Een grote pleister siert haar voorhoofd. "Een klein ongelukje op de bouwplaats."

Steampunk en koken. Dat staat een beetje centraal bij de wagen van Bloed, Zweet en Tranen. "Het thema van de Brabantsedag dit jaar is Wat beweegt Brabanders?" zegt Gertie.

"Brabanders komen graag in beweging voor een goede maaltijd." En dus staan er op de wagen vijf koks en lopen de gasten er lekkerbekkend achteraan.

"We moeten nog veel details afwerken", zegt Gertie. "Het pad naar onze bouwplaats is nogal smal en we lopen altijd wel wat schade op als we gaan rijden. Dat is nu weer gebeurd."

08:28 uur:
Wagenbouwer Richard Vincent van Vriendenkring De Rijten is de eerste. Eerst maar eens een het koffieapparaat aan. "Als de rest komt, kunnen ze meteen eerst aan de koffie."

De afgelopen weken heeft Vriendenkring De Rijten hard gebouwd aan hun wagen. "Vorige week waren er nog wat zorgen of alles wel afkwam, maar nu is het alleen nog maar de puntjes op de i."

Wil je meer van de wagen van Vriendenkring De Rijten zien? Bekijk dan onderstaande video:

Wachten op privacy instellingen...

Vanmiddag om 15:00 uur is de generale repetitie en dan moet de wagen klaar zijn. "Het is echt een geweldig gevoel als we gaan rijden met de wagen morgen. Eerst heb je alleen nog maar een ontwerp en dan is hij helemaal klaar en zie je hem gerealiseerd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!