Video

Lips-fabrieken worden afgebroken, maar enkele onderdelen worden van de slopershamer gered

26 augustus 2019 om 19:15
nl
In Drunen is een start gemaakt met de sloop van de voormalige Lips-fabrieken. Een sloop die kan rekenen op nogal wat belangstelling en die nostalgische herinneringen oproept bij veel Drunenaren. Bij Lips in Drunen werden bijna zestig jaar lang klokken en scheepsschroeven gegoten.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Als de klus over drie maanden is geklaard, zijn er tien hallen gesloopt en zijn de Lips-fabrieken verbrokkeld en verzaagd tot 25.000 ton losse stukken steen en staal.

Voor John Junggeburth, directeur van het sloopbedrijf Maton – De Rooij, is de sloop niet ‘zomaar’ een klus. “Ik kom zelf uit de omgeving en weet niet anders dan dat deze hallen hier stonden. De sloop trekt ook best veel bekijks, regelmatig staan er mensen bij het hek om foto’s te nemen.”

'Op deze plek hebben honderden mensen gewerkt'
De sloop wordt ook gadegeslagen door Bart Beaard van de Heemkundekring Onsenoort Drunen. Bij hoge uitzondering en onder begeleiding mag hij samen met Omroep Brabant de sloop van iets dichterbij bekijken. “Natuurlijk doet dit iets met je. Niet alleen als mens, maar als Heemkundekring Onsenoort hebben we er ook veel mee te maken gehad. Hier op deze plek hebben honderden mensen gewerkt en nu is het op een haartje na geschiedenis.”

Die geschiedenis blijft in Drunen in de toekomst nog deels tastbaar. Het eerder weggehaalde carillon van de LIPS-fabriek, komt op een andere plek terug in het dorp.

Nieuwe kiosk
John Junggeburth van het sloopbedrijf heeft nog een nieuwtje, want sommige onderdelen van de fabriek zijn op verzoek van de gemeente Heusden uit de sloop gered. “Je moet denken aan stukken trap, deksels en andere kenmerkende stukken uit de hallen.” De ‘restjes’ van de fabriekshallen gaan waarschijnlijk gebruikt worden om in het centrum van het dorp een kiosk te bouwen, een permanente kiosk. Een nieuwe kiosk uit sloopmateriaal van de oude Lips-fabrieken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.