Boswachter vindt honderden vuilniszakken met drugsafval, 'er moet ergens flink zijn geoogst'

26 augustus 2019 om 20:24
nl
Hij vindt wel vaker drugsafval in zijn natuurgebied in Bergen op Zoom, maar deze hoeveelheid is nieuw. Boswachter Erik de Jonge vond maandagmiddag honderden grijze vuilniszakken vol met hennepafval. "Er moet ergens een grote wietplantage zijn die flink heeft geoogst."
Profielfoto van Petra van Middendorp
Geschreven door
Petra van Middendorp

Het afval lag op een bekende dumpplek voor de Brabantse boswachter. Hij vindt er namelijk wel vaker iets. Maar maandagmiddag leek het wel alsof er een vrachtwagen was langs gereden om zooi te dumpen. "Het is echt absurd. Zó ontzettend veel", vertelt De Jonge. "Ik werd gebeld door iemand die een hoopje vanuit de trein had gezien. Toen ik er kwam, zag ik dit. Vier gigantische bergen met zakken potgrond, plantenresten en kleine vaten met bemestingsmiddel."

Het lijkt wel een vuilnisbelt. De rommel is niet alleen een ellende voor de natuur, maar ook voor de eigenaar van het land. Die moet de rekening betalen. Je kunt nou eenmaal niet zomaar met zo'n zak drugsafval naar de milieustraat rijden en het daar afgeven. "We moeten eerst uitzoeken van wie de grond is. Een gedeelte is van ons en het andere gedeelte is of van de gemeente of van de provincie. Het is in ieder geval een dikke rekening. Hier moet een vrachtwagen voor komen en die moet meerdere keren rijden om alles weg te krijgen."

War on Drugs
De boswachter doet zelf uitgebreid onderzoek naar de dumpingen. "De politie komt hier niet meer voor. Dit is zo professioneel ingepakt en gedumpt, je vindt de daders (waarschijnlijk) toch niet. Je vindt nooit enige aanwijzingen. Ik snap het wel dat de politie niet komt, maar frustrerend is het wel. Dat je zo makkelijk en ongestraft kunt lozen."

Als het aan De Jonge ligt, wordt het doodlopende straatje voortaan afgesloten met een hek. "Het houdt het dumpen van drugsafval niet tegen, maar wel op deze plek." De boswachter mag het echter niet zelf bepalen en regelen. De gemeente heeft hier ook nog een dikke vinger in de pap. Ze zijn hierover met elkaar in gesprek, maar er is nog geen knoop doorgehakt.

De Jonge gaat onderhand geloven dat afvaldumpingen er 'gewoon' bij horen. "Ik was op vakantie in Zweden en heb daar honderden kilometers gereden en ben er geen enkel weggegooid snoeppapiertje langs de kant tegen gekomen. Ik heb er geen enkele afvaldumping gezien. Het kan dus wél!" Daarom moet er in Nederland iets veranderen. "Er is hier écht iets goed mis. We hebben natuurlijk een gigantische drugsmarkt en drugsproductie. Als er veel wordt geproduceerd heb je ook veel afval. Helaas."

 

Internationaal
Die drugs is niet alleen voor Nederlandse gebruikers. Er verdwijnt ook veel naar het buitenland. Daarom had De Jonge onlangs een interview met de BBC en later deze week spreekt hij een Australische nieuwszender toe. "Ik probeer zo de markt aan te spreken. Want ook het gebruik in het buitenland zorgt ervoor dat er bij ons zoveel gedumpt wordt. En onze natuur staat al zo onder druk."

De boswachter strijdt al lange tijd tegen alle dumpingen in 'zijn' natuurgebied. Onlangs vond hij tussen alle rotzooi nog een paspoort en familiefoto's. Maar het kan ook erger. Amper twee maanden daarvoor zaaiden criminelen een complete hennepkwekerij in het natuurgebied in. In totaal stonden er op de grens tussen Noord-Brabant en Zeeland zo'n veertienhonderd planten. Twee mannen zijn hiervoor opgepakt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.