Video

Ondanks verdrinkingsgevallen en ongelukken blijft zwemmen in open water en rivieren enorm populair

27 augustus 2019 om 13:48
nl
Ondanks de vele verdrinkingsgevallen en ongelukken blijft zwemmen in open water en grote rivieren razendpopulair. In Woudrichem zwemmen ze al sinds mensenheugenis in de drukst bevaren rivier van Europa en blijven dat ook doen. De strandgangers en zwemmers zijn wel een beetje klaar met al die waarschuwende instanties, die oproepen om niet te gaan zwemmen in de Merwede en de Waal.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

“Nee, daar heb ik geen begrip voor”, zegt een moeder die met haar kind aan het pootjebaden is in de Merwede bij Woudrichem. “Ik ben hier opgegroeid en weet wat de risico’s zijn.” Een andere strandganger is nog wat stelliger in zijn oordeel. “Voor mij is dat echt onzin.” Een opa die met zijn kleinkind in de rivier aan het zwemmen is, zegt dat je overal moet opletten. “Ook in een zwembad zijn risico’s, maar hier moet je wel extra alert zijn.”

Verboden of niet
Slechts één stuk strand bij Woudrichem is aangewezen als officieel strand. Op een informatiebord van de provincie staat aangegeven dat je daar wel mag zwemmen. Bij de overige strandjes is het volgens het informatiebord verboden om te zwemmen, maar niemand trekt zich daar iets van aan. Overal wordt gezwommen, verboden of niet.

 

 

Stuk voor stuk zeggen de zwemmers de risico’s van de rivier, de stroming en de kribben te kennen. Het gaat dan voornamelijk om strandgangers die hier wonen, zijn opgegroeid en bekend zijn met de rivier. “Je moet vertrouwd zijn met het water”, zegt stadsgids Jos Korthout, dan is er geen enkel probleem. “Als je een goede zwemmer bent kan je ook nog wel een stukje verder de rivier op, maar het blijft uitkijken voor de scheepvaart.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.