LocHal in Tilburg grijpt naast de prijs voor beste bibliotheek van de wereld

27 augustus 2019 om 14:28
nl
De Tilburgse bibliotheek LocHal is niet de beste bibliotheek ter wereld. De voormalige locomotiefwerkplaats was samen met drie andere bibliotheken genomineerd voor de Best Public Library of the World Award. De prijs ging dinsdagmiddag naar de Oodi Helsinki Central Library in Finland.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Dinsdag werd de award voor de beste bibliotheek uitgereikt in Athene door de internationale bibliothekenorganisatie IFLA. Ook twee bibliotheken in Australië en Nieuw-Zeeland waren genomineerd.

De prijs is bedoeld voor de bibliotheek die het meest open en functioneel gebouwd is, en die rekening houdt met de digitale ontwikkelingen en de lokale cultuur.

Teleurgesteld, maar trots
Moniek Wegman van de LocHal zegt teleurgesteld te zijn, maar vooral trots. "We behoren toch bij de vier beste bibliotheken van de wereld, en dat is ook belangrijk", zegt ze. Vooral het commentaar van de jury vond ze mooi:

Wachten op privacy instellingen...

Van tevoren schatte directeur Peter Kok de kans om te winnen al laag in. "Vorig jaar won Den Helder en ik schat de kans laag in dat de organisatie twee keer een bibliotheek uit hetzelfde land die prijs zal geven", zei hij eerder.

Al vaker in de prijzen
De voormalige locomotiefwerkplaats mag dan niet deze prijs hebben gewonnen, maar sinds de opening dit jaar heeft het al wel veel andere prijzen in ontvangst mogen nemen:

  • Het vakblad voor architecten The Plan riep de LocHal eerder uit tot winnaar van hun internationale architectuurwedstrijd.
  • Ook werd de architectuur van de bibliotheek geprezen bij de BNA Beste Gebouw 2019-verkiezing van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.

Verder zijn er erkenningen en onderscheidingen van de Dutch Design Awards en de Gulden Feniks voor het beste hergebruik van bestaande gebouwen. En er zitten prijzen aan te komen bij de Dezeen Awards van het gelijknamige, internationale designmagazine.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!