Veeboer veroordeeld omdat hij water en akkers vervuilde en zijn stieren verwaarloosde

27 augustus 2019 om 16:22
nl
Een veeboer in Vessem is dinsdag veroordeeld omdat hij zijn omgeving vervuilde en zijn stieren verwaarloosde. De boer had vervuild water geloosd en vervuilde stoffen over zijn akker gestrooid. Toen omwonenden gezondheidsklachten kregen, heeft hij geen maatregelen genomen.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De rechtbank van Den Bosch legde hem taakstraffen op van in totaal 60 uur en een boete van 3500 euro, waarvan 2000 euro voorwaardelijk. Vooral het vervuilen van de omgeving werd hem zwaar aangerekend.

De veehouder had destijds 290 stieren. Bij een controle vorig jaar bleek dat een dier ziek was en dat het voer voor de dieren slecht was. Toen de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit vijf dagen later opnieuw controleerde, bleek de zieke stier niet van plek veranderd en ondervoed. Pas na deze controle werd er een veearts ingeschakeld.

Vader overleden
De stieren hadden bovendien te weinig plek om te liggen en ze hadden niet altijd drinkwater. Op de zitting twee weken geleden gaf de boer toe zijn dieren te verwaarlozen. Het kwam volgens hem door zijn persoonlijke situatie. Zijn vader was net overleden en hij lag in scheiding.

Als de veehouder binnen twee jaar nog eens in de fout gaat, moet hij een week de cel in, zijn bedrijf voor drie maanden sluiten en een boete van 5000 euro betalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.