Coffeeshops staan te trappelen om met wietproef te beginnen, al zijn er nog wel wat vraagtekens

28 augustus 2019 om 16:46
nl
Coffeeshophouders in Breda en Tilburg staan te trappelen om met de wietproef te beginnen. Maar voordat het zover is in 2021, moet er nog veel gebeuren om de proef succesvol van start te laten gaan. Dat blijkt uit reacties van de vereniging van Tilburgse coffeeshophouders, de Achterdeur, en de Actieve Bredase Coffeeshops (ABC).
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Tien gemeentes in Nederland zullen meedoen aan het experiment met staatswiet. Breda en Tilburg zijn twee van die deelnemende gemeentes, zo meldde de NOS meldde woensdag. "Daar zijn we hartstikke blij mee", zegt Alex Meijer van de Achterdeur. "In dit experiment worden eisen gesteld aan de wiet die geteeld wordt. Dat is een positief punt."

Klanten
Rick Brand van ABC spreekt van ‘geweldig nieuws’. “Wij zijn er helemaal klaar voor. En de klanten ook. Die zijn er al jaren aan toe om ‘schone cannabis’ te consumeren.”

Het doel van de wietproef is om te onderzoeken of wietteelt uit het criminele circuit gehaald kan worden. De effecten daarvan op overlast en veiligheid worden onderzocht. Ook wordt gekeken naar de volksgezondheid. De proef moet in 2021 van start gaan.

'Er staat nog geen plant in de grond'
De startdatum van de proef, begin 2021, zorgt bij Meijer voor vraagtekens. "Er staat nog geen plant in de grond en voor je het weet is het al 2020. Dan hebben we nog een jaar om telers te selecteren, kwekerijen te bouwen en moet er ook nog geteeld worden."

Om de strijd aan te gaan met de illegale markt, die volgens Meijer 'gepokt en gemazeld' is in het telen van wiet, moeten de telers in de wietproef wel de tijd krijgen om zich goed voor te bereiden. Hij plaatst daarom vraagtekens bij de snelheid waarmee de wietproef van start moet gaan.

Voorwaarden
Brand hoopt dat de overheid goede telers selecteert. “De kwaliteit van de wiet moet net zo hoog zijn als nu. Eigenlijk hoger. En de diversiteit moet voldoende zijn, er zijn namelijk honderden soorten wiet.” Daarnaast hoopt hij dat de aanvoer gewaarborgd is. “Als er te weinig wiet is, moet ik de deur sluiten. Er zitten dus nog wel wat voorwaarden aan de proef.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.