Brabant 75 jaar bevrijd en wij zijn erbij

30 augustus 2019 om 08:00
nl
''Nog even en dan zijn we weer vrij.'' Dat gevoel heerst eind augustus in Brabant. De geallieerde troepen stomen vanuit Normandië steeds verder op richting het noorden, richting Brabant. Op 31 augustus 1944 begint met de Slag om de Schelde de bevrijding van Brabant. In de komende maanden staat Omroep Brabant uitgebreid stil bij de gebeurtenissen van 75 jaar geleden, toen Brabant na 4,5 jaar oorlog weer vrij werd.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

Iedere dag nemen we je in een artikel op onze site mee naar de ontwikkelingen op die dag in 1944. Verder hebben we aandacht voor cruciale gebeurtenissen. Zoals de Slag om de Schelde. Op zaterdag 31 augustus maken we een apart programma over wat de slag voor Brabant betekend heeft en zenden we de nationale herdenking van de Slag om de Schelde live uit op televisie.

Een kleine twee weken later, op 11 september, herdenkt Brabant in Waalre de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. Ook daar is Omroep Brabant bij. De bijeenkomst in zowel op tv als op internet live te volgen.

Basecamp
Vanaf 14 september staan we uitgebreid stil bij Operatie Market Garden. We doen verslag van de tocht langs Hell’s Highway vanuit Sint Oedenrode. In Veghel is een basecamp ingericht waar geleefd wordt als 75 jaar geleden. Verslaggever Floyd Aanen zal een week lang ‘embedded’ zijn en berichten vanuit het basecamp.

Vanaf die week worden tientallen dorpen en steden bevrijd. In het weekend van 26 en 27 oktober staan bijvoorbeeld Bergen op Zoom, Breda en Den Bosch stil bij 75 jaar vrijheid. De herdenkingen zijn te volgen bij Omroep Brabant.

Vrij en bezet
Tot begin november gaat de opmars van de geallieerden verder. Dan is het grootste deel van onze provincie bevrijd. Maar niet alle Brabanders zijn van de Duitsers verlost. In het land van Heusden en Altena, bijvoorbeeld, moeten ze tot mei ’45 wachten voordat ook zij vrij zijn.

Al deze ontwikkelingen zijn bij Omroep Brabant te volgen. Op tv, radio en via onze site, sociale media en app.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.