'Astronaut-gouverneur' brengt bliksembezoek aan Canadees ereveld in Bergen op Zoom

31 augustus 2019 om 19:52
nl
Ze vloog als astronaut door de ruimte, mocht de koningen van Nederland en België toespreken en ze is de vertegenwoordiger van 'Her Majesty The Queen' in Canada. Zaterdagmiddag kwam Julie Payette eventjes naar Bergen op Zoom. Voor een bezoek aan de grote Canadese oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

"Hele dorpen in Zeeland en West-Brabant werden verwoest", zei Julie Payette eerder op de dag in een indrukwekkende speech in Terneuzen. "Er zijn grote dingen gebeurd hier." Ze stond op het podium voor de vorsten en vorstinnen van Nederland en België en vertegenwoordigers van diverse landen die meevochten in de Slag om de Schelde. Payette noemde de Slag om de Schelde 'de hel op aarde'.

Banden versterkt
Ze zei dankbaar te zijn met de erkenning die de Canadezen hebben gekregen. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog was de Slag om de Schelde onbekend. Pas de laatste jaren hebben Nederland en Canada er samen aan gewerkt dat er meer aandacht is gekomen voor de gebeurtenissen van herfst 1944. Volgens de gouverneur zijn de banden tussen beide landen versterkt.

Wachten op privacy instellingen...

Het bliksembezoek aan de begraafplaats in Bergen op Zoom was een dag van tevoren bekendgemaakt. Zaterdagmiddag na de plechtigheid in Terneuzen stond er ineens een grote stoet met auto's en politiemotoren voor de poort van het Canadees ereveld. Er er waren ineens veel mannen met oortjes en hoge militairen.

Penning
Frank Petter met zijn kabinetschef wachtten ze op en lieten ze het enorme ereveld zijn. Het was ingetogen. Geen interviews, geen drukte. Gewoon alles op je laten inwerken. En dat deed ze, na een groet aan het enorme kruis op de begraafplaats waar 986 Canadezen rusten. Een groot deel stierf in West-Brabant en Zeeland in de strijd om de Schelde.

Tegen de burgemeester zei ze dat ze 'diep onder de indruk was'. Ze overhandigde hem nog haar officiële penning als commander-in-chief, een van haar vele titels.

Julie Payette was astronaut van 1992 tot 2013. Ze vloog twee missies met de Space Shuttle en werkte ook bij de NASA in Amerika. In 2017 is ze door premier Trudeau benoemd als gouverneur-generaal, de hoogste vertegenwoordiger van het staatshoofd in Canada, Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.