Kapel Haarendael en historisch materiaal uit Tweede Wereldoorlog gered van verwoestende vlammen - Omroep Brabant
Video

Kapel Haarendael en historisch materiaal uit Tweede Wereldoorlog gered van verwoestende vlammen

1 september 2019 om 12:50
nl
Veel historische materialen uit de Tweede Wereldoorlog die werden tentoongesteld in Haarendael in Haaren zijn gered. Dat liet Ruud Huveneers van de Veiligheidsregio Brabant-Noord zondagochtend weten. Een groot deel van het oude seminarie ging zaterdagavond in vlammen op.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Van het statige gebouw op landgoed Haarendael is een dag na de uitslaande brand weinig over. Maar de kapel kon gered worden. "We hebben een paar doorgangen naar het grote gebouw opengebroken", legt Huveneers uit. "Zodat we een scheiding konden maken tussen de kapel en de rest van het complex. Daardoor konden we met water de boel afschermen. Anders was het vuur waarschijnlijk doorgeslagen."

Bekijk de video en lees daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...

Vuur verspreidde zich razendsnel
Al het historische materiaal dat in de kapel lag, is ook behouden gebleven. "Evenals de spullen die nog in de galerijen lagen, vanwege de herdenking van 75 jaar bevrijding", vertelt Huveneers. "We hebben vitrines opengebroken en zo die spullen uit de Tweede Wereldoorlog ook allemaal kunnen redden."

Deze spullen zijn zondagmiddag overgedragen aan de stichting Vriendenkring Haaren 40-45.

Bekijk de video en lees daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...

Beveiliging en hekken
Het vuur bij Haarendael werd zaterdagavond rond zes uur 's avonds ontdekt. Het duurde uren voordat de brandweer het vuur onder controle had. Hoe het vuur kon ontstaan, wordt onderzocht. De brandweer heeft inmiddels een idee waar de brand is begonnen, aan de voorkant van het gebouw. Via de zolder verspreidde het vuur zich vervolgens razendsnel door het gebouw.

Rond twee uur zondagmiddag zou het vuur volledig onder controle moeten zijn. Om nieuw onheil bij het complex te voorkomen komt er beveiliging bij het gebouw en er worden hekken geplaatst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.