Automobilist ziet zelfrijdend busje Drimmelen over het hoofd, busje voorlopig niet bruikbaar

2 september 2019 om 15:14
nl
Een auto is maandag tegen het zelfrijdende busje in Drimmelen aangereden. Het shuttlebusje zonder chauffeur rijdt sinds een kleine maand bij wijze van proef rond in het havengebied van deze gemeente. Saillant detail: tijdens het ongeluk waren vier ambtenaren van de provincie Noord-Brabant aan boord. Zij kwamen met eigen ogen bekijken hoe het busje werkt en wat er eventueel beter kan. Een echt leermoment was de botsing niet voor ze: "Dit had bij elke bus kunnen gebeuren."
Geschreven door

Er raakte niemand gewond, maar de zelfrijdende bus raakte wel beschadigd. De bus zal voorlopig niet rijden, totdat de schade in overleg met de fabrikant is hersteld.

Het busje werd aangereden door iemand die met zijn auto achteruit een parkeerplaats verliet. Over de exacte schade is nog niets bekend.

Sinds 5 augustus rijdt het busje tien weken lang, zeven dagen per week rond. Het busje rijdt niet harder dan twintig kilometer per uur en er kunnen maximaal acht personen mee in de bus.

Het duurde even voordat het busje de weg op mocht, omdat het goed moest worden geprogrammeerd. Het is namelijk de eerste keer in Nederland dat een zelfrijdend busje in ‘zo’n complexe omgeving’ met andere weggebruikers rijdt.

Het busje is voorzien van tientallen sensoren en camera’s die ander verkeer registreren. De kans op ongelukken zou daardoor zo klein mogelijk zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.