Wethouder stapt op door financiële problemen in Loon op Zand - Omroep Brabant

Wethouder stapt op door financiële problemen in Loon op Zand

3 september 2019 om 11:13
nl
Kees Grootswagers
Kees Grootswagers
Kees Grootswagers is opgestapt als wethouder van de gemeente Loon op Zand. Aanleiding is het miljoenentekort waar de gemeente al maanden mee kampt. De wethouder was verantwoordelijk voor het financiële beleid. Ook zijn partij, het CDA, stapte uit de coalitie met GemeenteBelangen en Voor Loon.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Dat meldt het Brabants Dagblad dinsdag. In een verklaring stelt Grootswagers: 'Graag had ik samen met alle partijen een bijdrage geleverd aan de moeilijke keuzes waar de gemeente nu voor staat. Dat lijkt nu niet te lukken. Dat vind ik heel erg jammer, maar ik neem mijn verantwoordelijkheid en derhalve stel ik mijn functie ter beschikking.'

Begrotingstekort van 4 miljoen
Het begrotingstekort voor de gemeente Loon op Zand liep in mei op tot 4 miljoen euro in 2019. Dit kwam onder meer door hoge kosten voor de jeugdzorg en hulp in de huishouding. Ook had de gemeente te maken met tegenvallers in het leerlingenvervoer en de kosten van het inzamelen en verwerken van afval.

Toen begin augustus bleek dat de bouw van de nieuwe sporthal De Werft in Kaatsheuvel ruim zeven ton duurder zou worden dan de gemeente had berekend, stapelden de problemen in de coalitie zich op.

'Trieste situatie'
Voor fractieleider Bart van Drunen van Voor Loon komt het vertrek van de wethouder dan ook niet onverwacht. "Vorige maand al zegden we als partij het vertrouwen in de wethouder op, omdat we vonden dat hij te weinig de regie nam in de hele financiële situatie. Ook had hij ons eerder moeten informeren. Uiteindelijk heeft het nog tot gisteravond geduurd voordat hij besloot om op te stappen. Het is een trieste situatie."

'We zijn een stuurloze gemeente'
Dat het CDA nu ook uit de coalitie is gestapt, noemt Van Drunen verrassend. "We hadden als partijen unaniem uitgesproken dat er genoeg vertrouwen was om door te blijven besturen. Uiteindelijk heeft het CDA toch besloten zich achter de wethouder te scharen. Een stuurloze gemeente is het nu. Dat is teleurstellend."

Fractievoorzitter Gerben Burgmans van het CDA reageert als volgt: "De twee andere coalitiepartijen hebben het vertrouwen in de wethouder opgezegd. In de vervolggesprekken hebben we uiteindelijk de conclusie moeten trekken dat er onvoldoende draagvlak is voor een vervolg van deze coalitie. Wij hopen dat er zo snel als mogelijk een nieuwe stabiele coalitie is. We staan (...) voor een grote financiële opgave voor de aanstaande begroting. Qua mogelijke opvolging is op dit moment bij ons niets bekend."

Spoeddebat
Woensdagavond is er een spoeddebat over de situatie in Loon op Zand. Van Drunen: "We hebben een grote verantwoordelijkheid op onze schouders."

Vanaf 2020 is er sprake van een structureel financieel tekort van 3 miljoen, meldde de gemeente in juli op de website. Er werd toen unaniem ingestemd met een plan van aanpak om het tekort terug te dringen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.