Station Eindhoven wordt Station Eindhoven Centraal

3 september 2019 om 19:03
nl
Station Eindhoven wordt omgedoopt tot Station Eindhoven Centraal. Met ingang van de nieuwe dienstregeling op zondag 15 december krijgt Station Eindhoven de toevoeging Centraal.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Momenteel zijn er zes steden in Nederland die een Centraal Station hebben. Dat zijn Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Behalve Eindhoven krijgt ook Amersfoort een Centraal Station.

'Veel werk'
Een naamswijziging neemt veel tijd in beslag, legt een woordvoerder van ProRail uit. "Niet alleen naambordjes moeten worden gewijzigd, maar ook systemen moeten worden aangepast."

Naar schatting kost de naamswijziging tussen de 100.000 en 150.000 euro. "De exacte kosten zijn nog niet duidelijk, maar het grootste gedeelte wordt betaald door de gemeente Eindhoven."

Eisen
Om een Centraal Station te worden, moet een station aan meerdere eisen voldoen. Zo moet de stad waarin het ligt minstens 100.000 inwoners hebben. Ook moeten dagelijks minimaal 40.000 reizigers via het station reizen. Hieraan voldoet Station Eindhoven.

Volgens de regels moet een stad echter ook minimaal twee andere stations hebben. Eindhoven kent Station Eindhoven en Eindhoven Strijp-S. Ook het station bij het Philips Stadion wordt weleens gebruikt. Maar op dit punt zijn de regels van ProRail niet zo strikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.