Geallieerden namen een trein met Duitse gewonden onder vuur bij Etten-Leur

BRABANT BEVRIJD - 13 september 1944. In het westen van onze provincie zijn de geallieerde vliegtuigen zeer actief. Ze schieten op alles wat beweegt. Zo is er op die dag ook een trein met Duitse gewonden het doelwit. Dit speelt op weg naar de bevrijding van Brabant. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.

Als geallieerde piloten boven West-Brabant cirkelen ontdekken ze een trein bij Etten-Leur. In de trein zitten en liggen gewonde Duitsers. Ze beschieten hem, er ontploft munitie en alles vliegt in brand. Sommige passagiers verbranden levend. Twee uur later wordt dezelfde trein nog een keer aangevallen. Bij deze aanval sneuvelt ook de Nederlandse machinist. Etten-Leur heeft het die dag zwaar te verduren want ook het treinstation wordt die dag nog een keer aangevallen.

Krantenknipsel van 13 september 1944

In Zuidoost-Brabant is aan alles voelbaar dat er op korte termijn iets gaat gebeuren. De Duitsers vermoeden dat de geallieerden vergevorderde plannen hebben om te willen doorbreken onder Eindhoven, over de weg naar Nijmegen. De Duitsers wachten de geallieerden op.

Ook in de buurt van Neerpelt graaft een Duitse legereenheid zich in. Het is Kampfgruppe Walther, een geïmproviseerde eenheid van allerlei soorten militairen zoals de beruchte Fallschirmjäger, die diverse wapens bij zich dragen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de strijd losbarst.

De kranten van 1944
Tijdens de oorlog verschenen ook kranten. Jan de Wit uit Rosmalen verzamelden ze en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan
hier.