Bobkat, de beroemde kat bij de supermarkt in Oosterhout, is weer vermist

OOSTERHOUT - Bobkat, de kater die bij velen bekend is omdat hij dagelijks bij de ingang van de Nettorama aan de Patrijslaan in Oosterhout ligt, is vermist. Het dier was afgelopen weekend nog thuis bij zijn baasje, die in de buurt van de supermarkt woont. Daarna is hij niet meer gezien.

De 13-jarige Bob heeft sinds een jaar of zes zijn stekkie gevonden bij de Nettorama. "Het is een echte buitenkat", vertelt eigenaar Thijs Heneweer. Hij heeft Bob al sinds hij een kitten was. "Hoewel hij iedere dag naar huis komt om even rond te scharrelen en iets te eten, is hij ook heel graag daar. Het is gewoon zijn tweede thuis."

Eigen mand en kattenbak
Bij de ingang van de supermarkt heeft Bob zijn eigen mand en er staat ook een kattenbak waar hij kan schuilen als het regent. Veel klanten van de Nettorama haalden hem aan als ze de winkel inliepen, maar volgens Heneweer is Bob door zijn hoge leeftijd tegenwoordig soms een beetje chagrijnig. "Dan laat-ie merken dat hij niet op dat geknuffel zit te wachten, en iedereen respecteert dat ook."

Bob heeft een geamputeerd oor en met name aan de achterkant van zijn lijfje is zijn vacht wat geklit. Hij heeft pijnlijke gewrichten door zijn hoge leeftijd. Hiervoor krijgt hij thuis medicijnen, zo is te lezen op het vermissingsbericht op Facebook.

 

Volgens eigenaar Heneweer heeft Bob een wondje aan zijn andere oor, waarvoor ze twee weken geleden nog bij de dierenarts zijn geweest. "De kans bestaat dat het om huidkanker gaat", vertelt hij. "Daarom staat er binnenkort opnieuw een afspraak bij de dierenarts om te voorkomen dat ook dit oor geamputeerd moet worden."

Eerdere 'ontvoering'
Een kleine twee jaar geleden, in november 2017, verdween Bob ook spoorloos bij de supermarkt. Uit bewakingsbeelden bleek toen dat twee mensen hem hadden meegenomen in een auto, omdat ze dachten dat hij een zwervertje was en geen warm mandje had. Ze waarschuwden de dierenambulance, die hen adviseerde het dier met de lage temperaturen binnen te houden. Daarom namen ze hem mee naar huis.

Het was niet de laatste keer dat Bob verdween. "Laatst nog konden we hem ophalen bij het asiel in Breda, omdat iemand hem daar had afgeleverd. Mensen denken dat het om een zwerfdier gaat, terwijl hij wel gewoon een halsbandje draagt", zegt Heneweer.

Vrije leventje
Het is een lastige afweging voor de eigenaar om Bob gewoon zijn vrije leventje te laten leiden. "Na een verdwijning hebben we hem een paar dagen binnen gehouden, uit angst dat het weer zou gebeuren. Maar daar wordt hij echt heel ongelukkig van. Bob is gewend om buiten te zijn en z'n gangetje te gaan. Dat kunnen we hem niet ontnemen."

LEES OOK: 'Ontvoerde Bobkat is weer terug bij zijn baasje: 'Ik ben zo opgelucht'

'Hij heeft medische aandacht nodig'
De eigenaar van Bob denkt dat het dier misschien opnieuw is meegenomen vanwege zijn gezondheidsproblemen. "Ik ga er vanuit dat mensen heb beste met hem voor hebben", vertelt hij. "Maar het is geen straatkat. En hij heeft medische aandacht nodig."

Op Facebook wordt gevraagd uit te kijken naar de kat. Het bericht is sinds donderdagavond ruim 170 keer gedeeld.

Meer over dit onderwerp:
KATTEN OOSTERHOUT VERMISSINGEN NETTORAMA