Drumfanfare Beatrix in Dongen heeft te weinig muzikanten en stopt na 64 jaar

7 september 2019 om 21:00
Dongense drumfanfare marcheert voor de laatste keer door het dorp.
Dongense drumfanfare marcheert voor de laatste keer door het dorp.
'De laatste keer jongens, zet hem op'. Tambour-maître Corné Akkermans steekt zijn muzikanten een hart onder de riem. De drumfanfare Beatrix in Dongen loopt nog één keer door het dorp. De laatste ronde na 64 jaar.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Ik ben zelf al veertig jaar bij de vereniging”, vertelt Akkermans. “Het is een emotionele dag, maar we lopen wel vol trots nog een rondje.”

Ondergrens
Nog zo’n twintig muzikanten zijn lid van de Dongense drumfanfare. De ondergrens is bereikt en het lukt maar niet om jonge muzikanten te vinden. En dus hebben ze besloten om ermee te stoppen, voor ze door de ondergrens heen zakken.

“Jongeren hebben zoveel andere dingen te doen en hebben geen tijd meer voor muziek”, zegt secretaris Dennis Ariëns van Beatrix. “Ze vinden het niet stoer”, vult Thijs Kimenai aan. Hij is 16 jaar en één van de weinige jongeren bij Beatrix. Thijs speelt trompet. “Ik vind het gewoon leuk om te doen. Jammer dat het stopt.”

'Het doet pijn'
Ook Henk van Rijswijk heeft het er moeilijk mee. Hij is al sinds de oprichting in 1955 bij Beatrix betrokken. Zelf musiceren lukt hem niet meer, maar de vereniging gaat hem aan het hart. “Het doet heel veel pijn, dat ik de jongens straks niet meer kan zien.” Henk moet zijn tranen bedwingen. Hij laat een foto zien uit 1955. “Kijk dat jonge manneke daar op de eerste rij, dat ben ik.”

Beatrix is niet de enige muziekvereniging die moet stoppen. Al zo’n 15 procent van de harmonieën en fanfares in Brabant heeft het loodje gelegd. “Als je naar onze buurgemeentes kijkt, daar zijn ook al een aantal muziekkorpsen gestopt”, zegt Dennis Ariëns.

Zaterdagmiddag marcheert Beatrix door Dongen, een afscheidsrondje. Nog een keer willen ze laten horen wat ze kunnen. De allerlaatste keer. Erelid Henk schudt zijn hoofd. “Het is jammer, héél jammer.”

 

Wachten op privacy instellingen...