Wie durft? Fietsen in het pikkedonker om jagende vleermuizen te beschermen

HELMOND/NUENEN - In de bossen tussen Helmond en Nuenen stikt het van de dwergvleermuisjes. Maar ook van de fietsers. Een fel verlicht fietspad is een fijn idee als je in de donkere wintermaanden ergens naartoe moet. Maar voor de jagende vleermuisjes is de verlichting funest. En dus moeten de fietsers op het drukke fietspad tussen Helmond en Nuenen in het donker gaan fietsen.

Woensdag wordt tussen Helmond en Nuenen het nieuwe 'vleermuisvriendelijk' fietspad geopend. De fietser zal drie kilometer lang door de duistere bossen moeten.

"Als je het niet aandurft, geen nood", zegt wethouder Erik de Vries van de gemeente Helmond. "Even verderop ligt een grotere, doorgaande weg, daar gaan we ook een beter fietspad aanleggen, die heeft wel verlichting."

Bekijk in deze video hoe donker het is op het fietspad:

Volgens vleermuisdeskundige Erik Korsten van de Zoogdiervereniging zijn we vaak nog te kwistig met verlichting bij natuurgebieden. "Door de komst van de ledlamp kan er goedkoper meer verlichting aangelegd worden, maar vaak hoeft dat helemaal niet. Dus rustig aan met de ledverlichting."

Meer over dit onderwerp:
HELMOND VLEERMUIZEN FIETSPADEN SNELFIETSPADEN