Wie durft? Fietsen in het pikkedonker om jagende vleermuizen te beschermen

11 september 2019 om 14:50
Geen verlichting op dit drukke fietspad, maar reflectorpaaltjes (Foto: Alice van der Plas)
Geen verlichting op dit drukke fietspad, maar reflectorpaaltjes (Foto: Alice van der Plas)
In de bossen tussen Helmond en Nuenen stikt het van de dwergvleermuisjes. Maar ook van de fietsers. Een fel verlicht fietspad is een fijn idee als je in de donkere wintermaanden ergens naartoe moet. Maar voor de jagende vleermuisjes is de verlichting funest. En dus moeten de fietsers op het drukke fietspad tussen Helmond en Nuenen in het donker gaan fietsen.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Woensdag wordt tussen Helmond en Nuenen het nieuwe 'vleermuisvriendelijk' fietspad geopend. De fietser zal drie kilometer lang door de duistere bossen moeten.

"Als je het niet aandurft, geen nood", zegt wethouder Erik de Vries van de gemeente Helmond. "Even verderop ligt een grotere, doorgaande weg, daar gaan we ook een beter fietspad aanleggen, die heeft wel verlichting."

Bekijk in deze video hoe donker het is op het fietspad:

Wachten op privacy instellingen...

Volgens vleermuisdeskundige Erik Korsten van de Zoogdiervereniging zijn we vaak nog te kwistig met verlichting bij natuurgebieden. "Door de komst van de ledlamp kan er goedkoper meer verlichting aangelegd worden, maar vaak hoeft dat helemaal niet. Dus rustig aan met de ledverlichting."

Wachten op privacy instellingen...