Koning loopt vandaag tussen de varkens en fruitbomen in Boxtel

11 september 2019 om 15:10
Koninklijk bezoek voor Herenboeren in Boxtel (foto: Jan Peels).
Koninklijk bezoek voor Herenboeren in Boxtel (foto: Jan Peels).
Het is een nieuwe manier om aan je voedsel te komen en koning Willem Alexander wil er alles van weten. Woensdag is hij op werkbezoek bij de Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Op het landgoed dat de naam draagt van zijn overgrootmoeder krijgt de koning te horen hoe de 200 leden van de coöperatie hun dagelijks eten van het land krijgen. Herenboeren Wilhelminapark teelt onder meer tientallen soorten groenten en fruit en houdt kippen, varkens en runderen. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden.

De assistent van de koning stuurde een mail naar het privé hotmailaccount van een van de medewerkers. Luister in het audiofragment hoe dat ging:

 

Wachten op privacy instellingen...

 

De leden van de coöperatie hebben eenmalig 2000 euro geïnvesteerd in de oprichting van het boerenbedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 11 euro per 'eter' per week. Ze krijgen dan wekelijks ongeveer 60 procent van hun voeding; groenten, fruit, aardappelen, eieren en desgewenst vlees(waren).

"Het is een heel mooie manier van boeren", zegt Geert van de Bruggen, de professionele boer die het bedrijf draait en daarvoor een salaris krijgt. "Niet meer naar de veiling, maar rechtstreeks naar de mensen die het eten", zegt Geert terwijl hij net van de trekker stapt.

Kijk in de video wat de Herenboeren precies doen en lees daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...

De koning spreekt tijdens zijn werkbezoek met deelnemers en bestuursleden van een aantal Herenboerderijen. Tijdens een rondgang op de boerderij bekijkt hij de teelt en de uitleverplaats waar de Herenboeren tweemaal per week hun producten afhalen.

Een aantal initiatiefnemers van de Herenboerderij in Boxtel hebben de stichting Herenboeren Nederland opgericht om het initiatief te verspreiden. Er zijn inmiddels op twintig plaatsen in Nederland initiatieven gestart en er zijn verschillende plaatsen in Brabant waar ook plannen zijn om Herenboeren op te zetten.

Wachten op privacy instellingen...