Video

IJskoning Gerard Crusio schept zijn laatste hoorntje, nu mag zoon Coen het doen

11 september 2019 om 20:00
nl
Elke dag een bolletje of soms twee. En zelfs ’s nachts kun je Gerard Crusio (63) wakker maken voor een ijsje. De ambachtelijke ijsmaker is een begrip in Bergen op Zoom en daarbuiten. Maar na 51 jaar vindt Gerard het mooi geweest. Hij draagt nu definitief zijn scheplepel en ijsschort over aan zijn zoon Coen, die een paar jaar geleden al de zaak overnam.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Crusio is het oudste ijsbedrijf van Nederland. De opa van Gerard begon in 1915 met de zaak in Bergen op Zoom. Gerard was de derde generatie: “Ik ben op mijn dertiende begonnen. Ik mocht toen alleen nog niet achter de machines staan want dat was nog te gevaarlijk. Maar vanaf een jaar of zeventien heb ik altijd zelf ijs gemaakt. Tot vandaag, de laatste dag”, vertelt Gerard.

Of hij het gaat missen? “Vooral het contact met de mensen en ook met de klanten van vroeger. Aan de andere kant heb ik nu wel meer tijd voor bridge. Ik heb inmiddels al een paar honderd mensen les gegeven en ik speel zelf ook nog. Dat slokt behoorlijk veel tijd op. Voor het ijs kan ik hier altijd nog terecht want ik houd wel een abonnement op de zaak”, aldus Gerard.

Bekijk de video en lees verder:

Crusio blijft
‘Vierde generatie’ en huidige eigenaar Coen Crusio (37) zit ook al vanaf zijn achtste in de zaak. “Ik ga mijn vader zeker missen. Hij werkte altijd supernetjes en dacht altijd goed vooruit. Dat zijn dingen die ik van hem geleerd heb. Mijn vader werkte het laatste jaar nog één dag per week op mijn vrije dag. Maar gelukkig kan ik in noodgevallen nog steeds een beroep op hem doen.”

De ijsjes van Crusio zijn wereldberoemd in Bergen op Zoom en omgeving. Gerard werkte decennialang om de familierecepten te verbeteren. Hij werd ook Nederlands kampioen. Gerard: “Wanneer ik bij collega’s een ijsje neem, kies ik altijd vanille. Dan kun je het best beoordelen hoe goed ze hun vak verstaan."

"Of ik ons ijs het beste vind? Dat ga je toch niet over je zelf zeggen, dat laat ik aan de klanten over.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.