Willem-Alexander krijgt een groentepakket van de Herenboeren, dan kan er thuis lekker gekookt worden

11 september 2019 om 14:37
De koning was enthousiast over de Herenboeren.
De koning was enthousiast over de Herenboeren.
Koning Willem-Alexander (met baard) was woensdagmiddag op werkbezoek bij de Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. De koning kreeg een rondleiding over het terrein en sprak met deelnemers aan de coöperatie, die hun groente en fruit gezamenlijk telen. Voor Máxima kreeg hij een groentepakket mee.
Geschreven door

Op het landgoed dat de naam draagt van zijn overgrootmoeder kreeg de koning te horen hoe de 200 leden van de coöperatie hun dagelijkse eten van het land krijgen. Herenboeren Wilhelminapark teelt onder meer tientallen soorten groenten en fruit en houdt kippen, varkens en runderen. Een boer is aangesteld voor de dagelijkse werkzaamheden.

Wachten op privacy instellingen...

Willem Alexander was zeer geïnteresseerd en had veel vragen voor de Herenboeren. Zo was hij benieuwd of de leden al bezig waren met gezond voedsel en of er ook een ondergrens is aan de kwaliteit van de producten die worden geproduceerd. En ook wilde hij weten wat voor problemen de corporatie zoal tegenkomt.

Kijk in de video wat de Herenboeren precies doen en lees daarna verder. 

Wachten op privacy instellingen...

2000 euro geïnvesteerd
De leden van de coöperatie hebben eenmalig 2000 euro geïnvesteerd in de oprichting van het boerenbedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 11 euro per 'eter' per week. Ze krijgen dan wekelijks ongeveer 60 procent van hun voeding; groenten, fruit, aardappelen, eieren en desgewenst vlees(waren).

"Het is een heel mooie manier van boeren", zegt Geert van der Bruggen, de professionele boer die het bedrijf draait en daarvoor een salaris krijgt. "Niet meer naar de veiling, maar rechtstreeks naar de mensen die het eten", zegt Geert.

Er zijn inmiddels op twintig plaatsen in Nederland initiatieven gestart en er zijn verschillende plaatsen in Brabant waar ook plannen zijn om Herenboeren op te zetten.

Groentepakket voor Maxima
Willem Alexander kreeg na afloop van het werkbezoek een tas met allerlei producten van het land van de Herenboeren mee naar Den Haag. "Dan kan er thuis lekker gekookt worden met producten van ons land", zegt voorzitter Boudewijn Tooren lachend. Hij en alle andere herenboeren kijken tevreden terug op het bezoek van de koning.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...