Hijskraan takelt studentenflats naar hun plek in Eindhoven [VIDEO]

EINDHOVEN - De bouw van de driehonderd studentenflatwoningen aan de Insulindelaan in Eindhoven is woensdag begonnen. Met een hijskraan worden de prefabwoningen, die al in de fabriek zijn gemaakt, kant en klaar op hun plaats gezet. De woningen zijn speciaal gebouwd voor buitenlandse studenten om het woningtekort voor studenten terug te dringen.

De nieuwe woonunits zijn tijdelijke, verplaatsbare woningen. Ze zijn gebouwd in de fabriek. De eerste woningen worden woensdag aangeleverd door veertien vrachtwagens. Op iedere vrachtwagen staan twee woonunits. Met een hijskraan worden de woningen op hun plek gezet. Bekijk in de video hoe de woningen op hun plek worden gezet.

 

De kale huurprijs voor de woningen is 400 euro per maand. Ze zijn 18 vierkante meter groot en behalve een eigen keuken, douche en toilet krijgen de studenten ook gemeenschappelijke ruimtes voor wasmachines en fietsenstalling.

Woningbouwbedrijf Jan Snel plaatst de units, in opdracht van Vestide, speciaal voor jongeren die vanuit het buitenland naar Eindhoven komen voor een studie aan Fontys of de Technische Universiteit (TU/e). "Als later blijkt dat de units niet vol zijn kunnen vanzelfsprekend ook onze eigen studenten er terecht", zegt verantwoordelijk wethouder Yasin Torunoglu.

De studentenwoningen blijven vijftien jaar op het terrein aan de Insulindelaan staan. Daarna gaan ze naar een nieuwe locatie. Eind oktober kunnen de eerste studenten er gaan wonen.

Tekort studentenkamers
Het tekort aan studentenkamers in Eindhoven is groot. “De bouw van driehonderd studentenwoningen haalt de druk er enigszins af”, zei Torunoglu eerder. Het is wel een 'kortetermijnklapper': "Door op korte termijn driehonderd units te plaatsen ontstaat er op de reguliere woningmarkt meer ruimte voor andere huurders."

LEES OOK: Studenten huisvesten in woonunits moet de 'druk' van de ketel halen in Eindhoven

Meer over dit onderwerp:
EINDHOVEN STUDENTEN HUISVESTING INSULINDELAAN