Inval bij nertsenfokkerij in Gemert, FIOD legt beslag op woningen en geld

GEMERT - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft woensdag een inval gedaan bij een nertsenfokkerij in Gemert. Het was onderdeel van een groter onderzoek naar fraude in de branche.

In totaal werd op zes plekken een inval gedaan. Het gaat verder om woningen en bedrijfspanden in Appeltern, Houten, Malden, Putten en Zeewolde. Acht mannen en een vrouw worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen.

De Belastingdienst ontdekte bij een onderzoek naar Luxemburgse bankrekeningen dat een aantal nertsenfokkers met hulp van adviseurs een deel van hun omzet buiten het zicht van de Belastingdienst wilden houden.

LEES OOK: Boze nertsenfokker eist 14 miljoen van gemeente Gemert-Bakel

50 miljoen
Een deel van de opbrengsten van nertsenvellen op buitenlandse veilingen zijn via een buitenlandse onderneming gestald op een Luxemburgse rekening en vervolgens, na aftrek van commissie voor de adviseurs, overgemaakt naar de Luxemburgse bankrekeningen van de nertsenfokkers. Hiermee is een deel van de veilingopbrengsten niet vermeld in de belastingaangifte.

Het zou om meer dan 50 miljoen aan verhulde omzet gaan. Ook heeft de FIOD zicht op een tweede constructie, waarvan gebruik gemaakt is.

Meer over dit onderwerp:
FIOD GEMERT INVALLEN 112 NERTSENFOKKERIJEN NERTSEN