Gevechten bij Overloon, Duitsers maken zich zorgen

29 september 2019 om 08:00
nl
29 september 1944. Terwijl de bevrijders vanuit het zuiden binnenstromen in de Peel, maken de geallieerden ook plannen. Of eigenlijk blijven ze bij het idee dat ze Duitsland in willen, nog voordat het winter wordt. Dit speelt tijdens de bevrijding van Brabant. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.
Geschreven door

Britse troepen zijn opnieuw aan het uitzoeken waar de vijand zit rond Overloon. Ze voeren opnieuw en opnieuw patrouilles uit. Ook met luchtsteun vandaag. Een waarnemingsvliegtuig bekijkt het slagveld van boven.

Daarna volgen luchtaanvallen van Typhoons met raketten. Maar die kunnen de goed ingegraven en gecamoufleerde Duitsers weer maar niet raken. Later blijkt dat ze heel beweeglijk zijn en zich steeds maar verplaatsen. De strijdende partijen hebben veel last van het modderige terrein en de sloten. Overal komen voertuigen vast te zitten.

De Duitse eenheden worden geleid vanuit Venray. Daar zit ook commandant Walther, van gevechtseenheid 'Kampfgruppe Walther', die de Corridor steeds aanviel,

Het idee van de geallieerden is om over twee 'assen' op te rukken naar Venlo: vanuit Weert en uit Overloon. Over Deurne dwars door de Peel is geen optie omdat het hoogveengebied ontoegankelijk is. Ze schatten dat er zo'n 3000 Duitsers ze liggen op te wachten.

Maar de Duitsers hebben intussen een brede linie gevormd op de westoever van de Maas met een grote legermacht van misschien wel 10.000 man.

Wachten op privacy instellingen...

In andere delen van Brabant staan de Duitsers er slechter voor. Er is toenemende druk van de geallieerde legers. Aan de rand van Den Bosch staan de geallieerde troepen, ze zijn bij Reusel en onder Antwerpen rukken ze op naar de grens.

Montgomery wil nog steeds graag dat de geallieerden zich richten op het noordoosten: richting Duitsland. Hij wil voor de winter Nazi-Duitsland binnen trekken.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.