Schoonmaken grafstenen in Mierlo begonnen, hakenkruis zo goed als verwijderd

13 september 2019 om 15:03
nl
Schoonmakers zijn vrijdagmiddag begonnen met het wassen van bekladde grafstenen op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo. Met een hogedrukspuit werd geprobeerd om de teksten te verwijderen, maar dat lukte niet. Het hakenkruis in de kapel is bijna niet meer zichtbaar.
Profielfoto van Thomas de Waard
Geschreven door
Thomas de Waard

Grafstenen en muren van de begraafplaats, die beheerd wordt door het Britse Commonwealth War Grave Commission (CWGC), werden donderdagnacht besmeurd met zwarte verf. Zo werd de kapel van de rustplaats ontsierd door een groot hakenkruis. Aan het eind van de dag was die bijna verwijderd.

Wachten op privacy instellingen...

Schoonmakers probeerden vrijdagmiddag met water van een temperatuur van 110 graden de verf met een drukspuit te verwijderen. De inkt is echter al te ver in het steen getrokken om het eraf te kunnen spuiten.

'Er wordt alles aan gedaan'
De saneringsdienst trok zich na de mislukte poging terug om te overleggen wat de andere opties zijn. De Commonwealth War Graves Commission, een internationale organisatie die zich ontfermt over oorlogsbegraafplaatsen, gaf vrijdag aan dat er alles aan wordt gedaan om de begraafplaats dezelfde dag nog op te knappen.

Wachten op privacy instellingen...

Het is nog een raadsel wat de intentie van de vandaal was. Op de buitenmuur van de begraafplaats Mierlo war Cemetry staat in grote zwarte letters 'MH 17 lie' geschreven. Op de grafstenen staan ook meerdere teksten met verwijzingen naar complottheorieën geschreven. De bekladdingen komen in een periode dat uitgebreid stil wordt gestaan bij de bevrijding van Brabant in 1944, precies 75 jaar geleden.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.