Video

Zoek de verschillen: foute krant en bevrijdingskrant schreven heel verschillend over de oorlog

18 september 2019 om 18:49
nl
Powned geeft een andere draai aan het nieuws dan het NOS journaal. Elk nieuws feit kun je op verschillende manieren beschrijven. Dat gebeurt nu, maar ook tijdens de oorlogsjaren.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Verzamelaar Jan de Wit heeft meer dan 11.000 kranten. Honderden mappen bedrukt papier, in allerlei uitvoeringen, getuigen van zijn grote passie, het verzamelen van kranten. Vooral ook veel bijzondere uitgaves uit de Tweede Wereldoorlog.

Als je met de wetenschap van nu naar die kranten kijkt leveren de verhalen opmerkelijke verschillen op. De kranten die onder bevel van de de bezetter stonden, zoals de Telegraaf schrijven heel anders over de aanstaande bevrijding dan bij voorbeeld bevrijdingskrant De Vliegende Hollander of Trouw.

De bevrijding van Zuid Nederland begon precies 75 jaar geleden. De verschillende kranten uit die tijd hadden hun eigen kijk op de gebeurtenissen rond Market Garden. Jan de Wit laat in de video hieronder de verschillen zien.

Wil je zelf een blik werpen op hoe verschillend goede en slechte kranten over hetzelfde onderwerp schreven? Schuif dan hieronder op de afbeelding met je vinger of muis heen-en-weer. Hierbij is Veritas een goede krant en Het Nationale Dagblad een foute krant.

Wachten op privacy instellingen...

Over de capitulatie en de dood van Adolf Hitler werd natuurlijk ook op verschillende manieren bericht in de kranten. Jan de Wit heeft de meest uiteenlopende koppen uit die tijd opgezocht.

Bekijk hieronder zelf hoe verschillende kranten tijdens de oorlog schreven over de dood van Hitler. Ook hier kun je met je vinger of muis de afbeelding in beweging brengen door het witte balkje heen-en-weer te bewegen.

Wachten op privacy instellingen...

Zelf in het archief kijken van krantenverzamelaar Jan de Wit? Klik dan hier.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.