Geheime ingrediënten in de Maple Liefkes maken dit eerbetoon aan de Canadese bevrijders helemaal af

19 september 2019 om 20:30
De Maple Liefkes zijn bedacht om de Canadese bevrijders te eren
De Maple Liefkes zijn bedacht om de Canadese bevrijders te eren
Kransen, monumenten of vlaggen. Er is eerbetoon genoeg voor onze bevrijders, zou je denken. Maar in Bergen op Zoom vinden ze dat er in dit jubileumjaar best nog een schepje bovenop kan: krokant en niet te zoet. We hebben het over koekjes in de vorm van een Esdoornblad. De ‘Maple Liefkes’ moeten de herinnering aan de Canadese bevrijders levend houden. Vier bakkers in Bergen op Zoom en Halsteren bakken ze de komende maanden bruin.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

“Bloem, roomboter, esdoornsiroop en nog wat geheime ingrediënten”, is het antwoord van bakker Ton Stapelkamp op de vraag wat er in de koekjes zit. “Ik heb de afgelopen weken gepuzzeld met de brosheid en de eetbaarheid van de koekjes. Het was ook een uitdaging om de goede verhouding te krijgen met de esdoornsiroop. Nu zijn ze perfect.”

 

Esdoornblad
De ‘Maple Liefkes’ zijn een initiatief van de Stichting Brabantse Wal die de bakkers uitnodigde om met het idee aan de slag te gaan. In de koekjes van Stapelkamp proef en zie je Canada terug. “De maple leaf (esdoornblad red.) zit in de vlag van Canada vandaar dat we deze vorm hebben gekozen. De esdoornsiroop is ook typisch Canadees en gezonder dan suiker”, vertelt Martine Stapelkamp.

De Stapelkampjes waren al verknocht aan Canada. Martine: “We hebben jaren geleden zelfs overwogen om er naartoe te emigreren. Onze zoon heeft in Toronto gestudeerd en we zijn er een aantal keer op vakantie geweest. Canadezen zijn heel vriendelijk en gastvrij. Ons hart ligt toch een beetje in Canada.”

Ton: “Het is belangrijk om de Canadese bevrijders te blijven eren. Mooi toch dat zelfs koekjes hieraan bij kunnen dragen. En ze zijn ook nog lekker.”

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...