‘We moeten verder, zegt één vlinder', Sjef Hoogstede ontwierp herdenkingsmonument Vlinderboek

20 september 2019 om 18:20
Het monument dat vrijdag in Oss werd onthuld.
Het monument dat vrijdag in Oss werd onthuld.
Een boek met één uitgescheurde inktzwarte bladzijde en heel veel vlinders. Vrijdag is het herdenkingsmonument voor de vier omgekomen kinderen bij het spoordrama in Oss, precies een jaar geleden, onthuld. De herdenkingsplek is niet alleen bedoeld voor de nabestaanden van het Stintongeluk, maar voor iedereen die een kind heeft verloren.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Het monument in het Elzeneindpark werd tijdens de herdenkingsbijeenkomst onthuld door burgemeester Wobine Buijs. Sjef Hoogstede ontwierp het kunstwerk. Daarin mochten volgens hem bepaalde zaken niet ontbreken. ‘’De verhalen, de zwarte bladzijde voor de nabestaanden en voor Oss, het verscheurd zijn en de kinderen.’’

'Vlinders symboliseren de kinderen'
Uiteindelijk kwam Hoogstede tot een boek van anderhalve meter hoog met daarin een zwarte bladzijde. ‘’Zo’n dag wil je het liefst vergeten, uit je leven te scheuren. Dus letterlijk is die bladzijde eruit gescheurd. Die zwarte pagina ligt daar tegen het boek aan.’’

Rondom het boek zitten vlinders die de kinderen symboliseren. "Vaak is dat een samenspel. Kinderen zijn beweeglijk en kleurrijk. Vlinders hebben dat ook."

'Hoop dat mensen verder kunnen'
Op het boek, op de zwarte pagina en in de bomen, overal zitten de vlinders. "Dat geeft de kleur terug aan het leven. Eén vlinder zit op de volgende witte bladzijde. Die buigt de pagina om om te zeggen: 'We moeten verder.' Het is ook hoop geven aan de volgende dag."

Hoogstede is tevreden en hoopt dat Oss met het monument nu weer naar de toekomst kan kijken. "Ik ben heel trots dat ik iets heb kunnen maken voor de mensen. Ik hoop dat ik iets heb kunnen geven zodat de mensen verder kunnen gaan."

Wachten op privacy instellingen...