Advocaat Peter Schouten wil kroongetuige Nabil B. bijstaan: 'Een zeer moedig besluit'

20 september 2019 om 15:56
Advocaat Peter Schouten (Foto: Archief).
Advocaat Peter Schouten (Foto: Archief).
De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het aanbod van de Bredase advocaat Peter Schouten om bijstand te verlenen aan kroongetuige Nabil B. 'een zeer moedig besluit'. Schouten zei donderdag nog te twijfelen, maar maakte vrijdag bekend dat hij de rechtbank in Amsterdam heeft gemeld bereid te zijn de verdediging van Nabil B. op zich te nemen. Zijn advocaat Derk Wiersum werd woensdag in Amsterdam doodgeschoten.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

"Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan", aldus een woordvoerder van de orde. "De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen."

De orde in Amsterdam laat weten bezig te zijn 'te inventariseren' hoe en met wie de verdediging van Nabil B. georganiseerd kan worden. "De orde bemiddelt erin dat er verdediging komt", zegt waarnemend deken Simeon Burmeister vrijdag. Op het initiatief van Schouten heeft hij vooralsnog geen commentaar. Volgens Burmeister heeft de rechtbank er begrip voor als het langer duurt om een advocaat te vinden voor Nabil B. langer duurt.

Schouten heeft zijn initiatief besproken met zijn vrouw en kinderen, zegt hij in BN DeStem. Hij vindt dat hij een daad moet stellen. "Het is niet gratis of pijnloos om in een mooie rechtsstaat te wonen. Het is ervoor zorgen dat gedaan wordt, wat gedaan moet worden." De strafpleiter hoopt dat veel advocaten eenzelfde aanbod gaan doen.

Liquidaties
Op 24 en 26 september houdt de rechtbank inleidende zittingen in het zogeheten Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties die in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi gepleegd zouden zijn. In maart vorig jaar werd de broer van Nabil B. doodgeschoten, kort nadat justitie bekend had gemaakt dat Nabil B. kroongetuige in het proces is.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...