Gemeente Oisterwijk grijpt in bij Fire-Up: productieproces stilgelegd na nieuwe brandjes

OISTERWIJK - De gemeente Oisterwijk legt per direct het productieproces van Fire-Up stil na twee brandjes bij het bedrijf. Daarnaast moet de voorraad vanaf nu altijd in luchtdichte en brandveilige containers worden opgeslagen. Tot deze containers er zijn, staat er een brandwacht bij de voorraad.

De gemeente Oisterwijk heeft zaterdagmiddag spoedoverleg gevoerd met de directie van Fire-Up over te nemen maatregelen nadat vrijdagnacht weer brand was uitgebroken in een opslagruimte. Ook vrijdag overdag was er al een brandje. Burgemeester Hans Janssen werd bijgestaan door adviseurs van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. In een later stadium wordt bekeken of er nog meer stappen moeten worden genomen.

Spontane ontbranding
"Met de genomen maatregelen is het gevaar weg", meent de burgemeester. "Het bedrijf voldoet aan alle vergunningen, maar kennelijk is er iets gebeurd in het productieproces waardoor spontane ontbrandingen plaatsvinden. De oorzaak hiervan moet worden gevonden. Mogelijk is het een eenmalig probleem. Maar de ondernemer, zijn omgeving en de gemeente moeten duidelijkheid hebben."

Fire-Up aan De Nedervonder maakt aanmaakblokjes, houtskool en briketten. De twee incidenten van vrijdag overdag en vrijdagnacht waren aanleiding voor burgemeester Janssen om direct maatregelen te nemen. In 2013 brandde het hele bedrijf al eens af en in juli 2019 het magazijn.

Veilige afstand tot buren
De containers waarin de voorraad voortaan moet worden opgeslagen, worden op korte termijn geplaatst. Op een veilige afstand tot de omliggende panden en het eigen pand van Fire-Up. Nu zal er dus eerst een brandwacht worden ingezet. Deze persoon is gediplomeerd en heeft een eigen blusvoorziening om direct in te kunnen grijpen als het misgaat. De buren van Fire-Up klaagden eerder al over de onveilige situatie.

De eigenaar van Fire-Up gaat maandag de omliggende bedrijven inlichten over de maatregelen. Burgemeester Janssen: "We zijn allemaal bezorgd maar dit moet in alle redelijkheid worden opgelost."

Meer over dit onderwerp:
OISTERWIJK BRANDEN FIRE-UP GEMEENTEBESTUUR