Duizenden Poolse stenen liggen klaar in Breda, kunstenaar maakt tankspoor in plantsoen

24 september 2019 om 13:37
nl
Tomasz Tomaszewski aait met zijn rechterhand over de stapel stenen die in een Bredaas plantsoen staat opgestapeld. De Poolse kunstenaar is al een paar dagen in Breda, de stenen zijn dinsdagochtend aangekomen. Tomasz gaat er een kunstwerk mee bouwen over de bevrijding van de stad in oktober 1944.
Profielfoto van Peter Pim Windhorst
Geschreven door
Peter Pim Windhorst

Wie Tomasz' vingers volgt, ziet het patroon dat hij in Polen in de stenen heeft laten hakken. Elke steen is een puzzelstukje. Als ze allemaal op hun plaats liggen, zie je een weg waarin het spoor van een tank is achtergebleven.

 

Cromwelltank
Op internet heeft Tomasz uitgezocht hoe het spoor er uitzag van de Britse Cromwelltank. Dat was de tank waarmee generaal Maczek, als aanvoerder van de eerste Poolse pantserdivisie, in 1944 Breda binnenreed.

 

Het tankspoor moet eind oktober klaar zijn als in Breda de bevrijding wordt gevierd. Omdat Breda door de Eerste Poolse Pantserdivisie is bevrijd, krijgt die herdenking een Pools tintje.

Wroclaw
Wroclaw is de Poolse zusterstad van Breda. De Poolse kunstenaar Wojciech Kolacz maakte onlangs een grote muurschildering in Breda die ook verwijst naar de bevrijding. Tomasz Tomaszewski is ook een kunstenaar uit Wroclaw.

 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.