Koning Willem-Alexander: Rusland moet MH17-onderzoek steunen

25 september 2019 om 06:03
nl
Koning Willem-Alexander heeft Rusland opgeroepen mee te werken aan het MH17-onderzoek. Dat deed hij tijdens een toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij sprak daar voor de tweede keer. "De nabestaanden van de 298 slachtoffers verwachten gerechtigheid en wij zullen niet rusten voordat recht is gedaan", zei de koning.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door

Willem-Alexander noemt het 'onaanvaardbaar dat verantwoordelijken voor internationale misdaden' hun straffen ontlopen. "Ik herhaal hier dat alle landen - ook Rusland - op grond van Veiligheidsraadresolutie 2166 dienen mee te werken aan het vinden van de waarheid over het neerhalen van MH17 op 17 juli 2014."

De koning, die in 2015 voor het eerst de Algemene Vergadering toesprak, benadrukte verder het belang van de VN 'nu het draagvlak voor deze samenwerking onder druk staat". Volgens Willem-Alexander is 'ieders vrijheid, veiligheid en welvaart' het best gewaarborgd bij een brede samenwerking van staten. "Sterker nog: wij hebben elkaar méér nodig dan ooit."

Bij de MH17-ramp op 17 juli 2014 vielen 298 doden, onder wie vijftig Brabanders. Het toestel van Malaysia Airlines was vanaf Amsterdam onderweg naar Kuala Lumpur. Boven Oekraïne werd het vliegtuig uit de lucht geschoten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.