Meldpunt voor vrouwen als Ricky die gedwongen kinderen moesten afstaan: 'Deksel moet van de doofpot'

HOOGE MIERDE - De tranen springen zelfs na vijftig jaar nog in haar ogen. Ricky Vosters uit Hooge Mierde moest afstand doen van haar kinderen. Onder dwang, want ze raakte zwanger terwijl ze niet getrouwd was. Ze was een schande voor haar familie en omgeving. “Die pijn gaat nooit meer weg.”

Pas zestien jaar oud was ze toen ze zwanger raakte. Op die leeftijd op zich al zwaar, maar vanuit het perspectief van haar gezin een regelrecht drama. “Wij waren met vijf meiden thuis en er werd altijd gezegd: als een van jullie zwanger raakt, ga je het huis uit en hoef je hier nooit meer terug te komen.”

LEES OOK: Meldpunt voor misstanden bij binnenlandse adoptie: 'Het zwijgen doorbreken'

Na 6,5 maand kwam het hoge woord eruit. Voor haar ouders reden om haar naar De Bocht te sturen in Goirle. In dat tehuis voor ongehuwde moeders werd ze opgevangen om haar zwangerschap uit te zitten met als doel het kind af te staan. Er werd op haar ingepraat om afstand te doen. Direct na de bevalling was ze haar kind kwijt.

Ze voelde zich zo schuldig, dat ze niet meer wilde leven. Haar vader zag dat en nam contact op met De Bocht. “Ik mocht toen onder begeleiding mijn kindje zien. Een paar dagen in de week. Maar hij moest daar blijven totdat hij geadopteerd werd. En ondertussen wilden mijn ouders er niets van weten.”

LEES OOK: Marie-José werd van haar moeder afgenomen: 'Toen ik 17 was ben ik haar gaan zoeken'

Doofpot
Voor Ricky komt het meldpunt van minister Dekker als geroepen. “Eindelijk na vijftig jaar. Het wordt tijd dat de deksel van de doofpot gaat.”

Bekijk hierboven de video waarin Ricky vertelt over het afstaan van haar twee kinderen.