Marie-José werd van haar moeder afgenomen: 'Toen ik 17 was ben ik haar gaan zoeken'

26 september 2019 om 12:00
nl
Vijf maanden oud was Marie-José Dillen uit Veldhoven toen ze geadopteerd werd. Ze kwam ter wereld in Moederheil in Breda. Een tehuis waar ongehuwde moeders terechtkwamen die afstand deden van hun kind. Zo ook de moeder van Marie-José. "Mijn moeder was de schande van de familie."
Profielfoto van Youssef Zerrouk
Geschreven door
Youssef Zerrouk

"Mijn moeder heeft afstand van me moeten doen onder druk van haar ouders en de kerk", zegt ze op een bankje in een park waar vroeger Moederheil stond. "Ze heeft hier vroeger ook rondgelopen met al haar verdriet en al haar gevoelens. Die moet ik onderdrukken om hier te kunnen staan", zegt ze geëmotioneerd.

Ze heeft haar moeder na verloop van tijd wel ontmoet. "Rond mijn zeventiende ben ik haar gaan zoeken. Toen ik haar vond ging het in het begin best goed. Mijn moeder wilde dat ik bij haar kwam wonen, maar ik voelde me in een spagaat, richting mijn adoptie-ouders."

Vanwege het leed dat ze haar hele leven met zich meedraagt, is Marie-José dan ook blij dat er eindelijk een meldpunt komt voor de problemen rond binnenlandse adoptie. “Ik hoop dat er erkenning komt voor het grote leed dat adoptiekinderen en afstandsouders is aangedaan.” Ze hoopt dat er grondig onderzoek wordt gedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.