Miljoenenlading coke naar Oosterhout: milde straffen opgelegd

26 september 2019 om 13:49
nl
De rechtbank heeft opvallend lage straffen opgelegd aan een groepje mannen dat betrokken was bij de smokkel van 4000 kilo cocaïne naar Oosterhout.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Volgens de rechtbank zijn ze alle drie schuldig aan het medeplegen van drugsimport. De Belgische transportondernemer Mushegh P. (39) die als opdrachtgever van het transport wordt gezien, kreeg twee jaar cel voor zijn belangrijke rol. De Oosterhoutse loodseigenaar Johan van G. (50) krijgt één jaar cel net als Nabil T. uit Amsterdam (22).

Onlangs was nog tot tien jaar cel tegen ze geëist voor smokkel van de megalading. Die kon zeker 100 miljoen maar mogelijk wel 140 miljoen euro opleveren op straat.

Het OM vindt het verschil tussen eis en straf veel te groot en heeft meteen na de uitspraak aangekondigd in hoger beroep te gaan.

3999 kilo min 1
De rechtbank ziet het anders dan het OM. In de haven van Antwerpen werd al 3999 kilo coke in beslag genomen. Douane en politie mogen drugs niet laten zitten als ze de container stiekem volgen. Want anders maken ze zich zelf schuldig aan het doorlaten van drugs.

In Antwerpen heeft de politie een kilo coke in de container laten zitten en die is ook echt geëxporteerd naar Nederland. Dat achterlaten van die kilo was ook nog eens een 'ongelukje' want normaal laat de politie maar een paar grammen zitten. Dat is voor de bewijsvoering, dat het ook echt om die specifieke container ging.

Veroordeeld voor kilo coke
Het OM vond in deze zaak dat het drietal volledig met dit megatransport van 4000 kilo te maken had. Maar de advocaten vonden van niet en ook rechtbank niet. Die sprak de mannen vrij van de import van bijna 4000 kilo. Behalve die ene kilo dan.

Op import van een kilo coke staat in Nederland gemiddeld acht maanden cel, volgens de rechtbankrichtlijnen. Maar omdat de oorspronkelijke lading veel groter was, kregen de mannen iets meer straf.

De rechtbank oordeelde verder dat uit niets blijkt dat ze afwisten van de grootte van de lading. Maar de rechtbank vond wel dat de Oosterhouter door alle verdachte omstandigheden rond het transport had moeten vermoeden dat het iets illegaals was. Dat was 'strafverzwarend'.

De Oosterhouter heeft altijd gezegd dat hij er in is geluisd. Hij wil de naam van de opdrachtgever niet noemen omdat hij vreest dat ze hem en zijn gezin iets aandoen.

Meteen cel in
Bij de uitspraak was geen enkele advocaat. Ook de drie verdachten, die al lang op vrije voeten zijn, waren niet bij de uitspraak aanwezig. Waarom is onbekend, maar mogelijk had het te maken met de dreigende celstraf.

Het OM eiste onlangs dat ze meteen hun straf gaan uitzitten en dat heeft de rechtbank donderdag ook bepaald. Ze hebben al wel drie maanden in voorarrest gezeten. Dat gaat van hun definitieve straf af. Die kan er uiteindelijk weer anders uitzien na het hoger beroep dat donderdagmiddag is aangekondigd door het OM.

Bananen
De lading zat verstopt in een zeecontainer met bananen die vorig jaar augustus was geïmporteerd uit Colombia. Alles kwam via Rotterdam uiteindelijk de haven van Antwerpen binnen.

Er was tien jaar cel geëist tegen Mushegh P. en negen jaar tegen de Oosterhouter Johan van G. en Nabil T. Die kwam kijken hoe het met de lading was.

Tegen de Armeense chauffeur die de lading naar bedrijventerrein De Wijsterd in Oosterhout bracht was te weinig bewijs. Hij vervoerde de container in opdracht van zijn baas Mushegh P. naar Oosterhout maar uit niets bleek dat hij wist over de illegale lading.

De zaak diende in Dordrecht omdat het onderzoek liep bij de landelijke eenheid van de politie. Die behandelt grote internationale drugssmokkel en kiest zelf de rechtbank.

Elf ton coke
Er loopt nog een andere grote Oosterhoutse cokezaak van zomer 2018. De zaken hebben niks met elkaar te maken, zo is op een vorige zitting nog verteld door het OM. Maar ze speelden allebei in dezelfde week en in Oosterhout. In die andere zaak gaat het om een verdenking van twee zendingen van bijna 11.000 kilo coke.

Paul van W. , hoofdverdachte in die zaak, kwam woensdag nog in het nieuws omdat hij een tijdelijke vrijlatingsregel overtrad en weer werd opgepakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.