Tanks van 'Lucky Seventh' in actie, verbeten strijd bij Overloon

30 september 2019 om 08:00
30 september 1944. Amerikanen komen in actie bij Overloon met luchtsteun. De strijd wordt steeds heviger. Dit speelt tijdens de bevrijding van Brabant. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.

'Lucky Seventh' wordt de divisie van het Amerikaanse leger genoemd. Het is de bijnaam van de zevende pantserdivisie van de Amerikaanse leger: omdat ze overal zo goed uitkomen. Dat hopen ze nu ook weer, als ze te hulp komen bij Overloon.

 

De pantserdivisie valt vandaag met de Sherman-tanks vanuit Sint Anthonis over een breed front aan. Ze richten zich eerst op Vortum Mullem en Stevensbeek waar de vijand onder meer zit verscholen in bosgebieden, goed verstopt in schutterputjes en loopgraven.

Britse artillerie vuurt vanuit Oploo, ten noordwesten van Overloon. Vanuit de lucht nemen Britse gevechtsvliegtuigen de Duitse kanonnen bij Holthees onder vuur. Ook het dorp zelf wordt getroffen.Vluchtelingen
De Duitsers beantwoorden de geallieerde aanval. Ze vuren terug met kanonnen. Een doorbraak is er nergens. Het is het begin van een felle strijd die niet in één dag wordt beslecht. Het zouden eerder weken dan dagen worden.

Vluchtelingenstroom
Klein lichtpunt is dat veel burgers gevlucht zijn voor het naderend onheil. Een paar duizend inwoners van Overloon en omliggende dorpen als Holthees, Maashees en het naburige Smakt moesten de voorbije dagen evacueren. Ze lieten al hun bezittingen achter, de boeren hun vee. Sommigen liepen een stuk en kwamen dichtbij in de kelder bij familie of rond Venray.

Inwoners van Overloon die naar Holthees waren vertrokken kwamen uitgerekend daar in de vuurlinie bij het bombardement. Sommigen moesten opnieuw vluchten.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

Wachten op privacy instellingen...