Eigenaar Vitrinefabriek ziet zaak in Oss in vlammen opgaan: 'Veel spullen met emotionele waarde'

2 oktober 2019 om 10:25
Omroep Brabant
Foto: Maickel Keijzers/Hendriks Multimedia
Omroep Brabant
Foto: Maickel Keijzers / Hendriks Multimedia
1/2 Foto: Maickel Keijzers/Hendriks Multimedia
“We hebben het pand anderhalf jaar geleden helemaal verbouwd en opgeknapt. Alle tijd en energie die we erin hebben gestopt, is letterlijk in vlammen opgegaan.” Aan het woord is eigenaar Marcel van Leeuwen van de Vitrinefabriek in Oss. Zijn showroom met vitrinekasten aan de Willibrordusweg in Oss ging woensdagochtend vroeg in vlammen op.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

Bij de brand zijn volgens Van Leeuwen ook veel privéspullen verloren gegaan. Deze lagen opgeslagen boven zijn zaak. “Die spullen hebben emotionele waarde. Dus dat is het ergst.”

Volgens van Leeuwen, die het pand huurde, is de brand ‘heel heftig’ geweest. Hij werd woensdag in alle vroegte gebeld door een collega die hem vertelde dat de supermarkt die aan zijn zaak vastzit, in brand stond. Ook die winkel ging woensdagochtend in vlammen op. Toen Van Leeuwen, die twee straten verderop woont, bij zijn zaak kwam, bleek al snel dat de panden niet meer te redden waren.

Ook voor de eigenaar van de twee panden, Kees van der Doelen, is de brand van woensdag een heftige gebeurtenis. Natuurlijk omdat het om zijn panden gaat, maar zeker ook omdat het gaat om zijn 'geboortegrond'. "Ik ben daar aan de Willibrordusweg geboren", legt hij uit. "Mijn ouders zijn er namelijk begin jaren zestig van de vorige eeuw begonnen met een kleine supermarkt." Later verhuisde het gezin naar de overkant en nog weer later naar de andere kant van de stad.

'Bijzondere zaak'
Inmiddels zit er in een van de panden een andere supermarkt. En die winkel noemt Van Leeuwen een heel bijzondere zaak. “Mensen kwamen er van heinde en verre om er boodschappen te doen”, legt hij uit. “Ze kwamen echt om koopjes te scoren, zoals spullen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zaten. De winkel zal echt gemist worden door heel veel mensen.”

Omwonenden noemen de huidige supermarkt van René van Lent 'de oudste winkel van Oss'. Van Leeuwen heeft het over een ‘uniek pand met inderdaad een heleboel historie’.

'Online draait alles gelukkig door'
Hoe het nu verder moet met zíjn zaak weet Van Leeuwen nog niet. “Dit was echt onze showroom waar mensen onze verschillende vitrinekasten konden komen bekijken. Gelukkig draait online alles gewoon door.” Of de showroom opnieuw zal worden opgebouwd aan de Willibrordusweg of ergens anders, kan hij woensdag zo kort na de brand nog niet zeggen.

Vanwege instortingsgevaar mag Van Leeuwen zijn pand woensdagochtend niet nog in. Maar dat er weinig van over is, is volgens hem wel duidelijk. Dat beaamt Van der Doelen. Hij geeft aan dat de panden helemaal verloren zijn gegaan. Over de oorzaak van de brand kan hij nog niks zeggen. "Ik weet alleen dat de politie geen onderzoek gaat doen", laat hij weten. De eigenaar hoopt de panden snel te kunnen herbouwen.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...