Geert Wilders bezoekt info-avond AZC Gilze: '40 miljoen voor verbouwing is veel te veel'

2 oktober 2019 om 21:33
nl
De informatieavond over de verbouwingsplannen van het asielzoekerscentrum, woensdagavond in Gilze, was vooral bedoeld voor geïnteresseerden en inwoners van Gilze. Politicus Geert Wilders (PVV) was er ook en stak zijn mening over de 40 miljoen kostende verbouwing niet onder stoelen of banken.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Iedereen was welkom, deze woensdagavond op het terrein van AZC Gilze. Veel mensen uit de buurt hadden de moeite genomen om de plannen voor de aanstaande verbouwing te bekijken. Meest opvallende gast was de voorman van de PVV, Geert Wilders.

Zijn bezoek bracht het nodige teweeg onder de bezoekers. Wilders zelf leek vooral de gelegenheid te baat te nemen om zijn mening over de miljoenen kostende verbouwing te verkondigen.

Wachten op privacy instellingen...

Voor veel geld van appartementen paleisjes maken
"Normale mensen moeten soms acht tot negen jaar wachten op een sociale huurwoning en ieder dubbeltje omdraaien. Hier lijkt het wel alsof het geld niet op kan", zo legt Wilders zijn bezwaren uit. Daarbij vindt hij de plannen voor het AZC Gilze nog vrij vaag. "De presentatie bestond uit niet meer dan een paar plaatjes. En verder is vooral duidelijk dat het heel duur is en dat er 52 appartementen voor heel veel geld worden omgebouwd tot kleine paleisjes."

Wilders zegt het onbegrijpelijk te vinden dat er zoveel geld wordt vrijgemaakt voor de verbouwing. " Het is gewoon gekkenwerk, Nederland is knettergek geworden. Er worden miljoenen over de balk gesmeten. Ze kunnen hier straks zelfs gasloos gaan koken. En daar hoeven ze geen lening voor af te sluiten. Er wordt met twee maten gemeten. Daarom zeg ik: stoppen ermee."

'Ik ben voor'
Een bezoekster ziet het wat anders: "Ik vind het een goede informatieavond. En die 40 miljoen? Als het nodig is, vind ik het goed. Ik ben voor." Een andere bezoekster heeft wel bedenkingen. "Tja, 40 miljoen, daar kun je veel voor doen. Ik vind het wel een beetje veel en ben benieuwd wat er gaat gebeuren met al dat geld. Die plannen wil ik wel zien."

Wachten op privacy instellingen...

Een andere voorstander van de verbouwingsplannen is de burgemeester van Gilze en Rijen. Jan Boelhouwer is bij het AZC om zijn oud-collega Wilders welkom te heten. De twee zaten ooit samen in de Tweede Kamer. Met een ferme handdruk begroeten ze elkaar. "Goed je te zien, bedankt voor de ontvangst", zegt Wilders.

Instorten
Boelhouwer: "Dit asielzoekerscentrum staat er al 26 jaar en we hebben er nog nooit een probleem mee gehad. We hebben hier te maken met een heel groot complex. Een rijksmonument. En het is dringend aan verbouwing toe. Het staat op sommige punten bijna op instorten. We hebben er als Nederland voor gekozen die monumenten in stand te houden, dus dat moeten we dan doen."

Verder is de burgemeester blij met de extra werkgelegenheid: "Want dankzij die verbouwing kunnen mensen die nu nog in Den Bosch voor asielzoekers werken hiernaartoe komen. Dat levert een groot aantal extra arbeidsplaatsen op voor onze gemeente."

De verbouwing moet in 2020 beginnen en gaat vier jaar duren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.