Video

Drie doden en een miskraam door besmet vlees dat onder meer werd verkocht bij Jumbo en Sligro

4 oktober 2019 om 12:19
nl
Drie mensen zijn de afgelopen twee jaar overleden nadat zij vleeswaren, die besmet waren met de bacterie listeria, hadden gegeten. Eén vrouw kreeg een miskraam. Dit meldt het RIVM. Supermarktketen Jumbo in Veghel liet vrijdagochtend 130 soorten voorverpakte vleeswaren uit de schappen van alle winkels halen. Groothandel Sligro, dat ook in Veghel zijn hoofdvestiging heeft, riep 160 productsoorten bij klanten terug.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De vleeswaren werden geproduceerd en geleverd door het bedrijf Offerman, dat ook levert aan onder meer Aldi, Bidfood en Versunie. Offerman roept al deze vleeswaren - die in zijn fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn - terug. Jumbo liet later op vrijdag weten dat alle vleeswaren van producent Offerman die mogelijk zijn besmet met de listeria-bacterie uit de schappen zijn gehaald.

Consumenten reageren wisselend, maar ze hebben er vertrouwen in dat ze geen risico (meer) lopen. "Er is overal wel eens wat", aldus een klant, vrijdag bij een Jumbo-filiaal.'Alles in winkel veilig'
Alles wat nog in de winkel ligt is veilig om te consumeren, aldus de winkelketen. Een woordvoerder van Sligro komt met een vergelijkbare reactie. Hoeveel geld hiermee gemoeid is, vindt hij 'niet eens van secundair, maar van tertiair belang.' De zegsman: "In deze fase kijk je daar niet naar."

Volgens toezichthouder NVWA is de zaak aan het licht gekomen na ziektegevallen die werden gemeld door de GGD en het RIVM. Een woordvoerder van de toezichthouder laat aan de NOS weten dat er de afgelopen maanden al extra inspecties zijn uitgevoerd bij Offerman. "We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.