Massale aanval bij Woensdrecht loopt uit op bloedbad: Black Friday

13 oktober 2019 om 08:00
Britse stoottroepen op weg naar Tilburg, meldt de Nieuwe Tilburgsche Courant op 13 oktober 1944.
Britse stoottroepen op weg naar Tilburg, meldt de Nieuwe Tilburgsche Courant op 13 oktober 1944.
13 oktober 1944. Een grote aanval bij Woensdrecht vandaag loopt op een gruwelijke mislukking uit. Aan Duitse zijde sneuvelt slechts één soldaat. Dit speelt tijdens de bevrijding. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.
Geschreven door

In de vroege ochtend vanaf 06:15 lanceren de Canadezen bij Woensdrecht hun gerichte aanval. Ze zijn gebrand op een doorbraak.

Doel van deze operatie Angus is om nu eindelijk de Zeeuwseweg te veroveren en de spoorlijn met het station van Woensdrecht.

Als het nog donker is vuren kanonnen op de Duitse stellingen. De Canadese infanteristen van The Black Watch rukken in een lange sliert op over een dijkje. Dat gebeurt op de plek waar nu snelweg A4 en knooppunt Markiezaat ligt.

Het regiment krijgt ondersteuning van mortieren. Rookgranaten moeten de opmars makkelijk maken maar ze vallen in de onder water gezette polders en doven al snel. De Duitsers gooien handgranaten en verergeren de situatie. De Canadezen kunnen geen kant op.

Waarnemers zien dat er veel doden vallen en dat mannen krijgsgevangen worden genomen. De aanval loopt vast.

De geallieerden roepen uitgebreide luchtsteun op. RAF-Typhoons vallen de Duitse kanonnen aan in de bossen bij Heimolen. 15 zware bommen missen allemaal doel.

Ook Spitfires bombarderen de Duitse fallschirmjäger in de polder maar die zitten diep ingegraven en het effect is beperkt.

Het Duitse bioscoopjournaal van deze periode in 1944 was er bij en besteedt aandacht aan de para's in de dijk van de 'Scheldemundung'.

Wachten op privacy instellingen...

Een nieuwe Canadese aanval verloopt rampzalig. Als het weer nacht is, wordt de terugtocht bevolen.

Grote verliezen
De dag loopt uit op een mislukking. In de open polder zijn de militairen een makkelijk doelwit. Alle compagniescommandanten raken ze kwijt.

Er vallen 58 doden in totaal, 92 gewonden en 34 vermisten. Deze dag staat sindsdien bekend als Black Friday. Ook onder andere eenheden vallen zeker 14 doden en nog meer gewonden. De Duitse verliezen zijn laag: 1 man raken ze kwijt. Maar er is wel een lichtpuntje: alle verkeer over de Zeeuwseweg is definitief onmogelijk geworden.

Bombardement in Breda
Ook de Bredase wijk Ginneken beleeft een vreselijke dag. De geallieerden willen een Duits hoofdkwartier treffen bij de Duivelsbruglaan maar de vliegtuigbommen vallen op huizen en op het kuuroord dat daar ligt.

27 burgerdoden zijn het gevolg.

Overloon
Dag 2 van operatie Constellation in Overloon. De opmars gaat door. Maar moeizaam. De Britten komen langs brandende boerderijen, dode paarden en varkens. Opnieuw is er luchtsteun waar nodig.

Wachten op privacy instellingen...

Duitsers trekken zich op diverse plekken terug. Een deel gaat achter de Loobeek zitten, in Limburg. Voor de volgende fase van de strijd.

Geallieerde vliegtuigen voeren de bombardementen op. Venlo krijgt de volle laag. Doelwit zijn de Maasbruggen maar juist de woonwijken worden geraakt. Er komen veel burgers om en de schade is enorm.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

Wachten op privacy instellingen...