Een generaal verdwaalde in de bossen bij Putte en werd neergeschoten door de Duitsers

14 oktober 2019 om 08:00
14 oktober 1944. Overal lijken, dode dieren, huizen in puin. De dag waarop Overloon is veranderd in een spookdorp. En de Britten verder oprukken, naar de 'Bloedbeek'. In de bossen bij Putte verdwaalt een Britse generaal. De Duitsers schieten hem neer en pakken hem op. Dit speelt tijdens de bevrijding. Iedere dag lees je alle gebeurtenissen van die dag in 1944.
Geschreven door

De strijd in Overloon is bijna gestreden. Het dorp wordt nu echt bevrijd maar het is totaal verwoest. Overal liggen lijken in een decor van in puin geschoten boerderijen, huizen en de kerk.

De balans is gruwelijk. In totaal verliezen minstens 125 Duitsers en Britten hun leven vandaag. De laatste Duitsers in het dorp geven zich over.

Ten zuiden van het dorp gaat de strijd door. De Britten bestormen de Laagheide bossen. Ook moeten ze open veld in richting de Loobeek, richting het Limburgse Venray, door. Daarachter is de nieuwe linie van de Duitsers, met daaromheen mijnenvelden. De beek werd later 'Bloedbeek' genoemd.

De Britten ontdekken dat de kerktoren van Venray als waarnemerspunt wordt gebruikt. Vliegtuigen en kanonnen bombarderen de toren tot een puinhoop. Het dorp krijgt de volle laag.

De oorlogsbegraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg, met 280 geallieerde graven, is tot op de dag van vandaag een stille getuige. Inclusief al het materieel zoals de Panthertank met opschrift 222 die hier achterbleef en sindsdien in het oorlogsmuseum staat.

Woestijnveteraan in de polder
In Woensdrecht hergroeperen de Canadezen zich. In Ossendrecht is extra versterking aangekomen. Het zijn Britse kanonnen. De kanonnen in Ossendrecht worden gefilmd door de militaire verslaggevers van het Canadese bioscoopjournaal.

De beelden uit Ossendrecht zie je in deze video (op 9 minuten):

Wachten op privacy instellingen...

De groep wordt geleid door Tony Thicknesse. De brigade-generaal is een El-Alamein-veteraan. Hij heeft nog in de Afrikaanse woestijn gevochten en de troepen van Erwin Rommel verslagen.

Generaal verdwaalt
Vanavond wil de generaal meteen op verkenning. Samen met zijn chauffeur en inlichtingenman Whiteborn rijdt hij in een jeep voor een nachtelijke verkenningstocht bij Groote Meer, tussen Putte en Huijbergen.

Ze kennen de weg niet en komen per ongeluk in de buurt van de vijandelijke linies. Daar worden ze gezien en onder vuur genomen. De generaal raakt zwaargewond. De Duitsers nemen beide mannen gevangen.

Als de Canadezen de Duitse radio afluisteren, horen ze dat de vijand een generaal heeft gevangengenomen. Thicknesse brengen ze naar een Duits veldhospitaal in Dordrecht waar ze hem opereren maar hij overlijdt negen dagen later.

Op de Staartse Heide en Groote Meer golven de gevechten heen en weer. Er vallen veel slachtoffers bij aanvallen en tegenaanvallen. De Canadezen bestoken met alles wat ze hebben de vijand. Geconcentreerd vuur legt de Duitsers het zwijgen op.

De kranten van 1944
Jan de Wit uit Rosmalen verzamelt kranten uit de oorlog en wij mochten in zijn archief kijken. Wil je de krant van deze dag in 1944 ook nalezen, klik dan hier.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...